Hétfőn kezdődnek az érettségi írásbeli vizsgái


-A A+

Több mint 137 300 diák iratkozott fel az érettségi nyári szessziójának írásbeli vizsgáira - tájékoztat a tanügyminisztérium.

A diákok hétfőn román nyelv és irodalomból írnak, a nemzeti kisebbségek, összesen több mint 7 200 tanuló, kedden anyanyelvből vizsgáznak. A profilnak megfelelő tantárgyból (matematika, történelem) szerdán mérik fel tudásukat az érettségizők, pénteken pedig választható tantárgyból írnak.

Országszerte 473 vizsgaközpontot alakítottak ki. Az eredményeket július 12-én függesztik ki, fellebbezni aznap lehet. A végső eredményeket július 16-án teszik közzé.

Az írásbeli vizsgákra személyi igazolvány birtokában jelenhetnek meg a diákok a vizsgaközpontokban. Tilos bármilyen segédeszközt használni, ide tartozik a mobiltelefon és a számológép is. Függetlenül attól, hogy használta-e vagy sem valaki a magával vitt vagy kapott segédeszközt, amennyiben megtalálják, kizárják az illetőt az érettségiről - figyelmeztet a tárca. A kizárt diák nem vehet részt az érettségi következő két szesszióján, korábban szerzett vizsgajegyeit, minősítéseit nem ismerik el.

Annak a tanulónak sikerül az érettségije, akinek a vizsgajegyekből kiszámolt átlaga minimum hatos. A minisztérium kitünteti azokat a diákokat, akiknek a négyévi átlaguk minimum 9,5-ös, és akik 10-est értek el az érettségin.








EZT OLVASTA MÁR?

X