„Otthon nincs meséskönyvük, ezért is szeretek ide járni”


-A A+

Idén is segítséget nyújt a rászoruló, többségében roma gyermekeknek a marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány és a Divers Egyesület. A szervezetek nyári foglalkoztatáson képzik a fiatalokat. 

Nem minden kisgyereknek adatik meg a napi rendszeres meseolvasás, nincs is mindenkinek otthon meséskönyve, és bár a legtöbb szülő azt szeretné, ha gyereke iskolát végezne, és a későbbiekben tisztességes megélhetési lehetőséget is találna magának, ez segítség nélkül nem mindenkinek sikerül. Ezt a segítséget próbálja megadni nyári tevékenységeivel Marosvásárhelyen az Alpha Transilvana Alapítvány és a Divers Egyesület: hátrányos helyzetű családokban élő, iskolás korú, zömében roma gyerekeknek szervez mindennapi foglalkozásokat az alapítvány székhelyén.

A gyerekekért minden reggel kisbusz megy a Hidegvölgy aljába, innen a tevékenységek helyszínére szállítja őket, ahol önkéntes pedagógusok foglalkoznak velük. Mesehallgatás, a hallottak megbeszélése, majd lerajzolása, játékos tanulás, ének, zene, tánc, népi játékok a szabadban, ebéd, írás-olvasás, nehézségekkel küzdő gyerekekkel külön foglalkozás, lovaglás, állatkert-látogatás, fafaragás, földrajz- és történelem óra, városismereti foglalkozások – zömében ezekből áll a program. 

„Mi lesz, ha nagymamám meghal?”

A két pedagógus – Iszlai Éva tanítónő és Papp Iringó óvónő – számára nem idegenek ezek a gyerekek, hiszen Éva néni évek óta tanít a Hidegvölgyben működő Szivárvány iskolában, az óvónéni is ott tanított.

A tanítónő délutánonként is eljár foglalkozni a gyerekekkel, segít a házifeladatok elkészítésében, a tanulásban. A szeretet kölcsönös a gyermekkel, jó pedagógusként, emberként is szeretetet is nyújt számukra.

„A gyerekek tanítónéninek szólítanak és egymás szavába vágva mesélnek önmagukról, családjaikról, édesanyjukról és édesapjukról. A családi tragédiákat sem hallgatják el, ugyanakkor kíváncsiak is, van-e gyermekem, mivel foglalkozom” – avat be Iszlai Éva. Van közöttük olyan, akit ötödmagával a nagymamája nevel, mert a szülők különváltak, az apa új családot alapított, az anya külföldre ment – magyarázza.

„Mi lesz, ha nagymamám meghal?” – tette fel a kérdést az egyik kislány, akinek Éva néni elmagyarázza: azért kell tanulni, ha majd nem lesz nagymama, ő tudjon gondoskodni a kistestvéreiről, legyen munkahelye, legyen keresete.

Larissa okos kislány, mégsem szeret iskolába járni

Larissa nem szereti az iskolát, ahová jár, ezért szándékosan nem tanul. Négy tantárgyból vágták el, ami miatt osztályismétlő lesz. Pedig az édesanyja nagyon biztatja, járjon iskolába és tanuljon, de ő makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy nem szereti az iskolát. A pedagógusok, akik szabadidejükben vele foglalkoznak, kétségbeesetten keresik a megoldást, hiszen a kislány okos, gyors felfogású, nem szeretnék, ha kimaradna az iskolából és elkallódna.

Évike két testvérével jár a vakációs foglalkozásokra, szereti az iskolát és tanul is, hogy ne bukjon meg. Otthon nincs meséskönyvük, ezért is szeret idejárni, mesét hallgatnak, játszanak, ebédet kapnak, sőt még az állatkertbe is elviszik őket – mondja lelkesen.

Iszlai Éva hat éve tanít a Hidegvölgyben. Reggelente most is ő indul neki a cigánytelepnek, ébreszti a kicsiket, hogy együtt menjenek le a buszhoz, délután is ő kíséri haza őket. Ilyen pedagógus mellett a szülők is szívesen küldik tanulni gyerekeiket. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X