MOGYE: nincs politikai akarat a magyar sérelmek orvoslására


-A A+

„Állag- és állománymegőrzésre” rendezkedik be a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata azt tapasztalva, hogy hátrányos helyzetének fenntartása országos ügy, és a kormányzat részéről nincs politikai akarat a magyar sérelmek orvoslására - mondták az egyetem magyar tagozatának a vezetői egy hétfői sajtótájékoztatón.

Szabó Béla professzor, magyar tagozatvezető elmondta, az akkreditációs bizottság közel másfél év késéssel látogatott el az egyetemre. Annak ellenére, hogy az ellenőrző testület mindent rendben talált, a központi akkreditációs bizottság honlapján egyetlen döntés sem jelent meg a magyar nyelvű oktatás sorsával kapcsolatban.

„Véleményünk szerint az a tény, hogy az akkreditációs bizottság látogatása egy év helyett több mint két év után következett be, hogy a minisztérium egyetlen beadványunkra sem válaszolt az elmúlt négy év alatt, ékes bizonyítéka annak, hogy a MOGYE-ügy nem helyi, hanem országos ügy” – értékelte a helyzetet a professzor.

Konszolidáló intézkedések

Ameddig nem történik változás e téren, a magyar tagozat vezetősége állagmegőrzési, tagozat-konszolidáló és fejlesztő intézkedéseket foganatosít – közölte Szabó Béla. Ez azt jelenti többek közt, hogy a magyar tagozaton dolgozó orvosokat, fogorvosokat, gyógyszerészeket igyekeznek szakmai, szerveződési szinten összetartani, a hallgatók számára pedig megpróbálnak egy élhető egyetemi közeget biztosítani, hogy a korlátozottan, de mégis létező magyar oktatásnak maximálisan hasznát vehessék. A cél az, hogy a MOGYE vonzó intézmény maradjon a magyar fiatalok számára.

A továbbiakban az ellenszélben is igyekeznek lehetőséget teremteni az oktatók számára a szakmai továbbfejlődéshez, amit az újonnan alakított különféle pályázati lehetőségek biztosítanak: a Studium Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia közös pályázata, vagy a Semmelweis Egyetem  doktori iskolája által meghirdetett pályázat. Bár a román fél nem fogadja el, léteznek olyan munkabizottságok, amelyek a magyar tagozat oktatásszervezési ggyakorlati problémáit igyekeznek megoldani – sorolta Nagy Előd rektorhelyettes, hozzátéve, hogy megpróbálnak némi önálló életet élni az egyetemen belül.

Nem kérnek Ádám Valériánból

A Bernády Házban tartott sajtótájékoztatón – bár a sajtónak kiküldött értesítőben nem szerepeltek –, megjelent Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) elnöke, illetve Jeremiás László, az egyesület tagja. Ádám az előtérben várakozott, Jeremiás az asztal mellett helyet foglalva, a sajtótájékoztató után fejtette ki véleményét. E szerint a MOGYE magyar tagozata vezetőségének a politikai pártokkal kellene kapcsolatot létesítenie, a magyar és a román pártokkal egyaránt, leginkább az olyan kispártokkal, amelyeknek nincs parlamenti képviseletük.

Szabó Béla és Nagy Előd is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Ádám Valérián-féle tiltakozások lejáratják a MOGYE-t, hiteltelenné teszik azt a küzdelmet, amit ők folytatnak a magyar kar létrejöttéért. „Tele a hócipőnk vele” – mondta Szabó professzor, aki azt a kérdést is megfogalmazta, hogy hol volt Ádám Valérián 2014-ben, amikor ők kivonultak, miért nem tüntetett velük.

Az RMOGYKE elnöke húsz év alatt végezte el az orvosi egyetemet, az utóbbi két évben sikerült azt befejeznie, az alatt a két év alatt pedig egyáltalán nem hallatta a hangját, most meg váratlanul megint előbukkant – fejtette ki a professzor. Nagy Előd annyit mondott, hogy ne segítsen senki nekik úgy, ahogy ők nem szeretnék. 








EZT OLVASTA MÁR?

X