Hat megyében hiánycikk a tbc elleni oltás


-A A+

Öt megyében teljesen, egyben pedig részben hiányzik a tuberkolózis elleni védőoltás (BCG), amit az újszülötteknek kellene beadni – adta hírül a Mediafax. Az egészségügyi minisztérium még a héten 64 ezer adag vakcinát osztanak szét országszerte.

A hírügynökség szerint Argeş, Arad, Suceava, Constanţa megyékben egyáltalán nem rendelkeznek a szülészetek a védőoltással, de krízis van Fehér megyében is, ahol két újszülött osztályon összesen négy dózist számláltak össze. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter – a Mediaax szerint – azt ígérte, hgy még a héten 64 ezer adagot osztanak szét országszerte. A hírügynökség ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy október derekán a szaktárca a hónap második felére zavartalan ellátást ígért.

Augusztus óta országszerte több száz csecsemő nem kapta meg a szükséges tbc elleni védőoltást, amit újszülött korban kell(ene) beadni. Arad megyében közel 400 kisbaba került várólistára az elmúlt három hónapban. Ciprian George Pribac, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház orvos-igazgatója a Mediafaxnak megnyugtatásul elmondta, hogy három hónapos korukig beolthatók a csecsemők anélkül, hogy külön vizsgálatot kellene elvégezni rajtuk. „Amint megkapjuk a védőoltásokat, az ebben az időszakban született gyerekek családjait értesíteni fogjuk a sajtón és a Közegészségügyi Igazgatóságon keresztül, hogy jöjjenek beadatni az oltást” – magyarázta az egészségügyi intézmény vezetője, hozzátéve, hogy eddig senkit nem utaltak be az oltás elmaradása miatt kialakult betegség következményeként.








EZT OLVASTA MÁR?

X