TBC-fertőzés miatt rengeteg marhát vágnak le Maros megyében


-A A+

Tuberkulózis-fertőzés miatt összesen 76 szarvasmarha levágását rendelte el a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA). Az állatok két farmról származnak. 

Az intézményt vezető Vasile Liviu Oprea szerint azt követően végeztek ellenőrzést az állatfarmokon, hogy májusban botoşani-i kollégáik jelezték: gümőkórra utaló jeleket fedeztek fel az egyik ottani vágóhídon feláldozott szarvasmarha húsán. Az igazgató szerint ennek nyomán ellenőrizték a szóban forgó farm minden 6 hetesnél idősebb egyedét, illetve egy másik farm állatait, amelynek ugyanazok a személyek a tulajdonosai. 

Vasile Liviu Oprea hozzátette, amint a vizsgálatok kimutatták a TBC-fertőzést június 4-én, elrendelték a tejszállítás leállítását, illetve a fertőzött szarvasmarhák elkülönítését. 

A fertőzött állatoktól származó tejet megsemmisítették, jelenleg a fertőzési gócok felszámolásán dolgoznak - tette hozzá az igazgató. 

A DSVSA vezetője szerint a fertőzést megerősítő első pozitív tesztek után az állatfarm tulajdonosai úgy döntöttek, hogy - bár a törvény ezt nem követeli meg - az egészséges állatok tejét sem szolgáltatják be feldolgozásra, illetve hogy a csaknem 400 egyedet számláló teljes állatállományt levágják a fertőzési gócok mielőbbi felszámolása érdekében. Ez a folyamat az egyik farmon lezárult, a másikon még zajlik. 

Vasile Liviu Oprea ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a feldolgozó üzemekből kikerülő tej és tejtermékek nem veszélyesek a fogyasztók egészségére, hiszen a pasztörizálás során a nyers tejben fellelhető kórokozók elpusztulnak. 








EZT OLVASTA MÁR?

X