Folytatódik a postássztrájk, az ügyfelek már a hivatalok ajtaját rugdossák


-A A+

Pénteken is folytatódott a postássztrájk, miután csütörtökön több mint ezer hivatal nem szolgált ki ügyfeleket a spontán munkabeszüntetés miatt. Trandafir Tripon szakszervezeti vezetőt kérdeztük az elégedetlenségük okairól.

Országos méretűvé duzzadt a postások sztrájkja, csütörtök óta meghatározatlan ideig zárva marad több mint ezer postahivatal. Az alkalmazottak bementek ugyan dolgozni, de amíg nem kapnak, fizetésemelést nincs ügyfélszolgálat és a küldeményeket sem kézbesítik. Csütörtök óta nagy a felháborodás a posták zárva tartása miatt. A Maszol szatmárnémeti munkatársa szemtanúja volt olyan jeleneteknek is, amikor a felháborodott ügyfelek a hivatal ajtaját rugdosták, de az alkalmazottak tántoríthatatlanok.

Trandafir Tripon, a Román Posta szakszervezete (SLPR) szatmárnémeti fiókjának vezetője a Maszolnak elmondta, megelégelték a vállalat hanyagságát, a rossz munkakörülményeket, azt, hogy maguk kell megvásárolniuk a fénymásolóba a papírt, illetve a más jellegű fogyóeszközök zömét. Viszont az országos méretű spontán sztrájkot az alacsony fizetések robbantották ki ismét.

A szakszervezeti vezető beszámolt arról, hogy február óta húzódik a vállalat vezetőségével a perlekedés a jobb körülményekért és a bérek emeléséért. Tavasz óta 13 követelése volt a szakszervezetnek, amelyből mindössze csak egyet teljesített a bukaresti vezetőség. Tripon szerint ők bármikor készen állnak újra kinyitni a postahivatalok ajtaját az ügyfelek előtt, mindössze csak arra lenne szükség, hogy a Román Posta teljesítse legalább részben a béremeléssel kapcsolatos követeléseiket.

Az alkalmazottak, beosztástól függetlenül, 200 lejes fizetésemelést kérnek, ami Tripon szerint teljesen reális követelés. Elmondta, hogy a felső vezetők egyrészt nagyon jól keresnek a vállalatnál, hiszen 400 és 4000 lej közötti juttatásokat kapnak a fizetésük kiegészítéseként havonta. Ha a felsővezetők legalább egy évig lemondanának a  juttatásokról, teljesíteni tudnák a követeléseket – véli a szakszervezeti vezető.

Tripon szerint a vállalat anyagi helyzete eleve megengedné azt, hogy minden alkalmazott bére 143 lejjel növekedjen. A sztrájkolók abba is belemennének, hogy a fizetésemelést a vállalat két részletben fizesse ki nekik december elsejétől, illetve 2017. január elsejétől. A Román Posta ajánlata 60 lejes emelés volt, a 700 és 1700 lej közötti fizetéssel rendelkező alkalmazottaknak, amelyet nem fogadtak el.

„Nem szerettünk volna eljutni egészen idáig, de nem adtak más lehetőséget. Egyértelműen belekényszerítettek minket ebbe a sztrájkba. A vállalatnak 26 ezer alkalmazottja van, akiket nem lehet csak úgy megállítani, mint egy kisebb csoportot. Itt az emberek döntöttek. Mi pedig szakszervezetként felmértük a helyzetet, és jogosnak találjuk a követeléseiket, ezért kitartunk addig, ameddig szükséges. Kicsi az alkalmazottak fizetése, nem mintha valaha is nagy lett volt, de a csúcsvezetők béréihez képest mi csak minimális összeget kérünk. Felháborító, hogy még ennyit sem kapunk” — mondta Trandafir Tripon.

Hunyad megye több városában sem dolgoztak pénteken a postahivatalokban, csak a nyugdíjakat adták ki. Ugyanígy jártak el a Brassó megyei postai alkalmazottak is. Kolozsváron mintegy száz postás vett részt az utcai tiltakozásban, az intézmény elosztóközpontja előtt, ahol nyilvánosan fel is gyújtották az intézmény központi vezetősége által felajánlott béremelésre vonatkozó dokumentumot – írja az Agerpres.

A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy csütörtökön és pénteken a postások a sztrájk ellenére a nyugdíjakat és a különböző pótlékokat kézbesítették. A pénteki nap folyamán több szatmárnémeti lakos is felháborodásának adott hangot a sztrájk miatt a postahivatalok előtt, mivel senki nem tudta elvégezni ügyes-bajos dolgait. Ennek ellenére a hivatalok addig zárva maradnak, ameddig a Román Posta vezetősége nem teljesíti az alkalmazottak követeléseit, legyen az napok vagy akár hetek kérdése. 








EZT OLVASTA MÁR?

X