Székely kongresszus a tudomány jegyében


-A A+

Tudományos konferencia keretében szervezik a harmadik Székely Kongresszust, jelentették be a szervezők csütörtökön, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szervezett sajtótájékoztatón, amelyet szándékosan a Magyar Tudomány Napjára időzítetek.

Vargha Mihály a sepsiszentgyörgyi múzeum igazgatója, Bakk Miklós a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, a Székely Kongresszus főszervezője és Ferencz Csaba a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tájékoztatási alelnöke közölték: a jövő esztendő április 19 és 21-e között Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen kerül sor a tudományos konferenciára, amelyet a székely kongresszusok hagyományai alapján szerveznek.

Ferencz Csaba szerint az autonómia politikai eszközökkel érhető el, de szükség van hozzá széleskörű társadalmi programra, amelyhez meg kell szólítani a tudományos műhelyeket is. Bakk Miklós főszervező szerint a tudományos konferencián megvitatják Székelyföld modernizációjára vonatkozó szakmai és közpolitikai javaslatokat, de arra is rá szeretnének mutatni, hogy a térségben is zajlik tudományos tevékenység.

A harmadik Székely Kongresszus számára honlapot készítenek, amelyen majd nyilvánosságra hozzák a konferencia témáit és bejelentkezéses alapon fogadnak előadókat. A rendezvénysorozat végén pedig szakmai és közpolitikai javaslatokat tartalmazó kiadványt is készítenek.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X