Egyetlen szervátültetést sem végeztek, mióta kitört az ANT körüli botrány


-A A+

Amióta elkezdődtek az Országos Szervátültetési Ügynökség (ANT) elleni támadások, egyetlen szervátültetést sem végeztek Romániában - nyilatkozta hétfőn Radu Deac, az ANT ügyvezető igazgatója.

Az intézményvezető Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter kijelentéseire utalt, melyek szerint súlyos szabálytalanságokat észlelt a kormányfő ellenőrző testülete az ANT-nél. A tárcavezető szerint a kiosztásakor semmiféle egységes kritérium nem érvényesül, a vonatkozó törvényeket pedig nem tartják tiszteletben. Voiculescu hozzátette, felmerült a gyanú, hogy a szervekhez nem mindig az orvosi prioritások alapján, tehát nem korrekt módon jutnak hozzá az átültetésre váró páciensek.

„Példa nélküliek ezek a támadások. Ezek következtében november 26-án egy, az agyhalál állapotába került szatmárnémeti donor esetében a törvényszéki orvos nem adott engedélyt a szervek eltávolítására, mert attól tartott, hogy belekeveredik az ANT körül kialakult médiabotrányba” – nyilatkozta egy sajtóértekezleten Radu Deac.

Emlékeztetett: Romániában 1997-ben végeztek először szerveltávolítást agyhalálban lévő donortól. Az ANT információi szerint az elmúlt évben 500 alkalommal végeztek szerv- és 400 alkalommal szövetátültetést.

Victor Zota, az ANT munkatársa azt mondta: 20 éve ugyanazon rendszer alapján zajlik a szervelosztás. „A várólistákon szereplőket nem rangsorolják, esetleg sürgősségi szempontokat vesznek figyelembe. A választás az immunológiai egyezés alapján történik” - mondta Zota.

Irinel Popescu, a Fundeni Klinika vezetője megalapozatlannak nevezte a szervátültetéssel kapcsolatos vádakat. Mihai Lucan, a kolozsvári urológiai intézet vezetője szerint az „őrült erőfeszítéseket” feltelező romániai szervátültetési tevékenység „drámai” pillanatokon megy át.

„Kinek használ az, hogyha most leállítják a szervátültetéseket? Hogyan dolgozzunk donorok nélkül?” - tette fel kérdéseit Lucan. Egy májátültetésen átesett beteg, Danil Tulugea a miniszter lemondását követelte.

"Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy éppen a miniszter által végzetesnek nevezett 2014-es évben kaptam új májat. Szakmámat tekintve jogász vagyok, semmilyen kedvezményben nem részesültem. Azt fontolgatom, hogy beperelem a minisztert, hacsak nem vonja vissza vádaskodásait, vagy rövid időn belül nem mond le, hogy ismét a normalitás legyen az úr ezen a területen' - jelentette ki Tulugea.








EZT OLVASTA MÁR?

X