Menet közben módosítanak az egyetemisták ingyenes vonatoztatásán


-A A+

FRISSÍTVE: Csupán az állandó lakhelyük és az egyetemi város közötti táv lesz ingyenes azoknak az egyetemistáknak, akik vonattal utaznak - olvasható abban a módosító javaslatban, amelyre a szenátus költségvetési bizottsága zöld utat adott.

A 2/2017 sürgősségi kormányrendeletben, amelyet a parlamentnek is jóvá kell hagynia, eredetileg az áll, hogy február elsejétől bármely belföldi út ingyenes a nappali tagozaton tanuló egyetemistáknak, amennyiben másod osztályon utaznak.

A módosító javaslat ugyanakkor a IX-XII. osztályos tanulókra is vonatkozik. Az indítványokat Eugen Teodorovici PSD-es szenátor, illetve Mihu Ştefan (PSD) és Florin Cîţu (PNL) szenátorok nyújtották be.

A román vasúttársaság felhívja az érintettek figyelmét, hogy az ingyenes jegyet is meg kell váltani, ugyanis így tudnak elszámolni azzal, hogy hányan és mikor vették igénybe a szolgáltatást.

A munkaügyi bizottságnak is lesz szava

Megkeresésünkre a költségvetési bizottság RMDSZ-es tagja, Tánczos Barna szenátor elmondta, amíg a parlament nem szavaz a rendeletről, addig az érvényes jogszabály értelmében teljes ingyenességet élveznek az összes belföldi járatra az egyetemisták.

Elmondta, a sürgősségi kormányrendelet (amely nem csak az ingyenes utaztatásra vonatkozik) véleményezése alkalmával lefolytatott vitán több módosító javaslat is született, többek között, hogy a teljes ingyenesség csak az állandó lakhely és az egyetemi város közötti vasúti személyszállításra érvényes. Ezt a bizottság elfogadta.

"Én azt javasoltam a bizottságnak, hogy a kedvezményeket a tanulókra is ki kell terjeszteni, mert nagyon sok esetben ők sem a lakhelyükön járnak iskolába. A bizottság ezt is elfogadta, igaz, hogy a módosító indítványt más kollégák nevével fémjelezték, de ez engem különösképpen nem zavar" - tette hozzá a szenátor. 

Hozzátette, a bizottság csak véleményezést fogad el, a munkaügyi bizottság készíti a jelentést a plénum számára. "Amennyiben a költségvetési bizottság módosító indítványát átveszi a munkaügyi bizottság, akkor lehet a javaslatokról érdemi vitát folytatni a plénumban. Ha nem, akkor egy visszautasított indítványként kerül majd a plénum elé" - mondta a szenátor.

FRISSÍTÉS1: Megszólalt a kormány

Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős miniszter az Agerpresnek elmondta, a kormány nem ért egyet a parlamenti módosításokkal, ragaszkodik a sürgősségi rendeletben foglaltakhoz, melyek szerint az egyetemi hallgatók kortól, oktatási formától és a megtenni kíván távolságtól függetlenül ingyen utazhatnak a CFR járatain. "Ezt írja elő a kormányprogram is" – tette hozzá.

FRISSÍTÉS2: Megszólaltak a diákszervezetek

A Romániai Diákegyesületek Szövetsége (ANOSR) azt kérte pénteken a parlamenttől, hogy ne korlátozzák az egyetemisták ingyenes utazását. Szerintük a parlamenti bizottságban elfogadott két módosító indítvány ellentmond a törvény szellemének. "Nem állja meg a helyét, hogy gazdasági megfontolásokból korlátozzák csaklakhely és az egyetemi város közötti távra az utazásokat, mert a 2017-es állami költségvetés elfogadásáig egyetlen módosító javaslatot sem nyújtottak be, és egyetlen akadályozó tényezőt sem jeleztek a jogszabály alkalmazásával kapcsolatban" - fogalmaz az ANOSR. 

A diákszövetség szerint az az előírás, hogy csak 35 éves korig lehet igénybe venni az ingyen utazási kedvezményt, diszkriminatív jellegű, és ellentmond a 2011/1-es tanügyi törvénynek, amely szerint "minden diák egyenlő bánásmódban részesül". 








EZT OLVASTA MÁR?

X