Megkeseríti a jeddiek életét a terelőút


-A A+

Tisztázni szeretné az építtetővel és a munkálatok kivitelezőivel a károk helyreállítását, illetve más, általuk okozott problémák orvoslását Jedd polgármestere. A Marosvásárhely tőszomszédságában lévő község elöljárója, akárcsak lakossága, azért elégedetlen, mert a várost elkerülő út építkezési munkálatainál nem voltak tekintettel a település házaira, utcáira, ráadásul a falut kettészelő terelőúthoz még egy felüljárót sem építettek.

Bányai István, Jedd polgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta, egyetért azzal, hogy terelőútra van szüksége Marosvásárhelynek, megérti, hogy a városban a forgalom már elviselhetetlen, de rájuk is tekintettel kellene lenniük az építtetőknek. A Marosvásárhelyt Koronkán és Jedden elkerülő út Nagyernyénél futna a felső-Maros mente irányába tartó útba, lehetőséget biztosítva ezáltal a nem Marosvásárhelyre tartó járműveknek a várost elkerülésére.

Csakhogy a munkálatok során a jeddi utcák a nehéz, építőanyagot szállító kamionok miatt tönkrementek, a házak megrepedeztek, ráadásul a terelőút áthalad a falun, ellehetetlenítve ezáltal a helybéliek életét, akik felüljáró hiányában nem fognak tudni közlekedni a saját településükön.

A jeddiek nem értik, miért nem lehet úgy egy beruházást megvalósítani, hogy az számukra is jó legyen,. Ráadásul a helyi önkormányzatnak is hozzá kell járulnia egy 50 ezer eurós beruházással, amit szintén nehéz megértetni és elfogadtatni a helyiekkel. A polgármester közvitát hirdetett meg a felmerült kérdések tisztázására március 24-re, a községháza tanácstermébe, ahová meghívta az építtető cég, a Copisa vezetőit is.

„Írott meghívót is küldtem, illetve telefonon is beszéltem a cég igazgatójával, aki megígérte, hogy jelen lesz ezen a nyílt közvitán” – mondta Bányai István, aki szeretne már „kiszállni középről” – ahogy ő fogalmazott, hiszen a helyieknek nehéz elmagyaráznia, hogy miért történik mindaz, aminek szemtanúi, illetve a céggel megértetnie, hogy a jeddiek miért ellenzik a munkálatokat. A megbeszélésre meghívta a prefektúra, a megyei önkormányzat és az országos útügyi hivatal képviselőit is, valamint minden érintett jeddi lakost.

Arra a kérdésünkre, hogy mit vár ettől a megbeszéléstől, Bányai elmondta: végre tisztáznák, kinek a felelőssége a tönkretett utcák helyrehozatala, a repedező házak rendbetétele, illetve pontosan határozzák meg azokat az időpontokat, amire ezeket elvégzik. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X