Nem pénzkidobás az elektronikus személyazonossági igazolvány?


-A A+

Az elektronikus egészségügyi kártya és a személyazonosító igazolvány összevonása nem pénzkidobás, hanem megtakarítás - nyilatkozta szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Marian Burcea. 

"Megszűnnek a megszemélyesítéssel, kibocsátással és a postai kiküldéssel járó költségek. A két okirat összevonása a biztosított számára is előnyös lesz, hiszen nem kell két kártyára vigyázniuk. Felmerült a kérdés, hogy miért nem egységesítettük a kezdetektől fogva az okiratokat? A válasz egyszerű: mert amikor bevezettük az elektronikus egészségügyi kártyát, még nem voltunk felkészülve erre a megoldásra" - mondta az egészségbiztosító vezetője. 

Burcea szerint fokozatosan térnek majd át az új kártyákra, és az átállás akár évekig is eltarthat. 

Carmen Dan belügyminiszter a hét elején úgy fogalmazott, hogy jövő nyáron kezdődik a fokozatos áttérést az internetes ügyintézést lehetővé tevő, biometrikus információkat is tartalmazó elektronikus személyazonossági igazolványra, amely a jelenlegi egészségügyi kártya szerepét is átveszi. Az új, bankkártyákkal megegyező méretű és külalakú dokumentumon nyomtatott formában is feltüntetik a hagyományos személyin szereplő személyazonossági adatokat, a benne lévő mikrocsip pedig ezeket digitális formában is elérhetővé teszi, kiegészítve az adatsort a tulajdonos ujjlenyomatával, arcképével, illetve szüleinek keresztnevével (ez utóbbiak eddig csak a születési anyakönyvi kivonatban szerepeltek). Az elektronikus személyi igazolvány a bürokrácia egyszerűsítését az online ügyintézésre való áttérést szolgálná, hiszen - amennyiben kiépül a megfelelő jogi és szoftver-környezet - elektronikus aláírásként lehetővé teszi a személyazonosság igazolását különböző internetes ügyfélszolgálatok igénybevételénél az adóhatóságtól, a közigazgatásig, vagy bankszektorig. A belügyminisztérium honlapján közzétett törvénytervezet szerint aki megkapja a biometrikus személyit, annak már az új dokumentumot kell használnia az egészségügyi kártya helyett.

"Egyértelmű, hogy a belügyminisztérium nem bocsát ki egyből kétmillió elektronikus személyazonosító igazolványt, így a jelenlegi egészségügyi kártyákat egy ideig párhuzamosan fogja használni a lakosság az új személyikkel. A kártyák kiállítására költött pénz sem vész kárba, hiszen ezek öt évig érvényesek, 2019-ben lesz egy nagyobb mennyiségű kártya, amely érvényét veszti" - fogalmazott a CNAS vezetője, aki elismerte, hogy valószínűleg új kártyaleolvasó gépeket kell vásárolni az új személyazonossági kártyák felismerésére. 

Jelenleg 700 ezer orvosi szolgáltatást jegyeznek naponta az egységes informatikai rendszerben, és körülbelül 200 ezer receptet bocsátanak ki a családorvosok az informatikai rendszeren keresztül - tájékoztatott Marian Burcea.








EZT OLVASTA MÁR?

X