FRISSÍTVE - Nyomoznak Maroshévíz lemázolt helységnévtábláinak ügyében


-A A+

FRISSÍTVE: Ismeretlenek lemázolták Maroshévíz összes kétnyelvű helységnévtáblájának magyar feliratát – tudtuk meg Bodor Attila Bélától, az RMDSZ maroshévízi szervezetének elnökétől. A rendőrség nyomoz az ügyben.

„Egyértelmű, hogy ugyanaz a személy vagy személyek tették ezt, szervezett formában, hiszen kedd reggelre virradóra az összes tábla ugyanolyan bronzfestékkel volt befújva. Alig néhány hónapja annak, hogy többéves huzavona után sikerült kihelyezni ezeket a táblákat, és máris megrongálták” – panaszolta a román többségű település városi tanácsosa, Bodor Attila Béla.

Az RMDSZ-es politikus elmondta, a problémára a szerdai városi tanácsülésen hívta fel a polgármester és a többi tanácsos figyelmét. Stelu Platon polgármester – állítása szerint – ekkor szerzett tudomást az esetről. Többen gyermekek vandálkodására gyanakodnak, a tanácsos szerint azonban biztos, hogy felnőtt a tettes, hiszen a város kijáratai közötti távolságot nem tudta volna autó nélkül olyan rövid idő alatt megtenni, mint amilyen gyorsan egymásutániságban megjelent a festék a táblákon.

„Okunk van tartani attól, hogy a rongálások nem állnak meg a helységnévtábláknál, és a városban található magyar vonatkozású jelképek is áldozatul eshetnek” – adott hangot aggályainak Bodor.  Tájékoztatása szerint az ügyben a helyi rendőrség már vizsgálódik, amelyet azonban megnehezít az, hogy egyik tábla közelében sem helyeztek ki térfigyelő kamerákat korábban, holott az igényt többször is megfogalmazták a helyi tanácsüléseken. Bodor Attila Béla hozzátette, a következő lépésük az lesz, hogy kapcsolatba lépnek a Hargita Megyei Prefektusi Hivatallal is, akiktől határozott fellépést és segítséget várnak. 

FRISSÍTÉS: Zajlik a nyomozás

Incze Miklós, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség helyettes szóvivője pénteken a szóvivőnek elmondta, hogy a maroshévízi városi rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást. A rendőrök munkáját megnehezíti a tény, hogy nincsenek a közelben térfigyelő kamerák, azonban biztos abban, hogy előkerülnek a tettesek.

„Ez a cselekedet közvagyon megrongálása kategóriába tartozik, amiért pénzbüntetés jár. Ha elfogják a tettest vagy tetteseket, azok a törvények értelmében 1300-tól 2900 lejig terjedő bírságot kaphatnak” – ismertette a rendőrségi szóvivő. 

Kikértük az ügyben Barti Tihamérnak, Hargita Megye Tanácsa alelnökének a véleményét, ugyanis a helyi RMDSZ-es képviselők mellett az ő közbenjárásának is köszönhető, hogy a magyar nyelvű helységnévtáblák tavaly ősszel a helyükre kerültek.

Szimbolikus jelentőségük van

„Elcsépeltnek hangzik, de ezeknek a tábláknak szimbolikus jelentősége van, hiszen annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül. Hévízen hosszú évekig küzdött a helyi RMDSZ vezetősége azért, hogy kikerülhessenek ezek a táblák, pedig itt bírósági döntésre sem volt szükség, mint ahogy Kolozsvár esetében, hiszen a magyar lakosság aránya a 2011-es népszámlálási adatok szerint meghaladja a 20 százalékot” – fejtette ki a megyei tanács alelnöke.

Barti Tihamér szerint a táblák megrongálása csak azokat jellemzi, akik ilyesmit elkövetnek, az alelnök ugyanis biztos abban, hogy a Hargita megye északi részén élő közösség tagjainak többsége a békés együttélés pártján áll és elítéli ezeket a vandál tetteket. Hozzátette, reméli, hogy a közeljövőben a városvezetés számára az is prioritást jelent, hogy a település kijáratainál is térfigyelő kamerákat helyezzenek ki, ugyanis Maroshévíz központjában ezt már megoldották. 








EZT OLVASTA MÁR?

X