Sokak részvételére számítanak a NEEEM! kampányban


-A A+

Március 8-án indult és egy éven át tart az RMDSZ Nőszervezetének Váltsd meg a világot! szlogennel jelzett, Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM!) elnevezésű mozgalma. A kezdeményezés célja a családon belüli bántalmazás visszaszorítása, valamint a bántalmazottak jogainak kiterjesztése – többek között erről beszélt hétfőn Bukarestben Csép Andrea parlamenti képviselő a Csík Területi Nőszervezettel való találkozása alkalmával.

Néhány hónappal ezelőtt tűzték ki a célt, hogy ezzel a témával foglalkozzanak hangsúlyosan. Úgy érzik ugyanis, hogy a 2013 augusztusában megalakult nőszervezet megérett erre a munkára.

„Fontos, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenet. Szégyen, ha nem fogunk össze a többi nőért és szégyen, ha a gyermekeink nem tudnak arról, hogy nemcsak a fizikális, hanem a verbális és a lelki bántalmazás is az erőszak kategóriájába tartozik. Azt akarjuk, hogy a leánygyermek is gyermek legyen, nem csak a fiú” – jegyezte meg az első mandátumát töltő Maros megyei képviselő.

Mint mondta, a NEEEM! kampány az első igazán nagy akció, amelyben mindenki részt vesz, és a tudatosító munkán túl a törvénykezés szintjén is fontos lépéseket készítenek elő. Ugyanakkor a civil szervezetek és egyházak támogatására is számítanak.

Csép Andrea kiemelte, hogy a kampánnyal nem az a céljuk, hogy családokat szakítsanak szét, hanem az, hogy a bántalmazottak megfelelő védelemben részesüljenek, és kialakuljon egy olyan rendszer, amely adott esetben befogadja a menekülni kényszerülő nőket. Olyan törvényjavaslatokat készítenek elő, amely hatékony eszközt ad a hatóságok kezébe, hogy megakadályozzák a családon belüli erőszakot. Ugyanakkor a rehabilitációs lehetőséget biztosítani kell nemcsak a bántalmazottnak, hanem a bántalmazó számára is.

Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a kampány kiemelt további célja az áldozatok bátorítása, annak megértetése, hogy az erőszak nem magánügy. Évente ugyanis 200 halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak. Érdekesség, hogy 2014-ben 130 ezer alkalommal hívták a 112-es sürgősségi segélyhívó számot családon belüli erőszakhoz, azonban végül mintegy 12 ezer személy tett panaszt a hivatalos szerveknél.

Csép Andrea hozzátette, remélik, hogy a nem RMDSZ-es honatyák is nyitottak lesznek a törvénytervezetre, ugyanis a családon belüli erőszak országos szinten is komoly problémát jelent. Nem hivatalos adatok szerint Romániában minden három nőből egyet, míg az Európai Unióban minden négy nőből egyet bántalmaznak otthon. 








EZT OLVASTA MÁR?

X