Torlódás a határátkelőknél: megoldást sürget a kormányfő


-A A+

A határellenőrzések miatti várakozási idő lerövidítését szolgáló intézkedésekre utasította belügyminiszterét szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnök.

A kormányfő a kabinet ülésén fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy jelenleg "túl sokat" kell várakozni a határnál. Mint mondta, szerdán beszélt a román-magyar határon levő nagylaki határátkelő illetékeseivel, akik elmondták, átlagban két óra a várakozási idő.

A miniszterelnök megállapította, hogy ez sok, majd felszólította Carmen Dan belügyminisztert, tárgyaljon a magyar és a bolgár hatóságokkal, és találjanak közösen megoldásokat a várakozási idő lerövidítésére.

Grindeanu azért fejezte ki aggodalmát, mert a következő napokban fognak hazatérni Nyugat-Európából a húsvéti ünnepek alkalmából a román vendégmunkások, ezért a hatóságok jelentős forgalomnövekedésre számítanak. A román miniszterelnök szerint a nagylaki határátkelő mellett a román-bolgár határon levő giurgiui határátkelő számít még kritikus pontnak.

Románia április elejétől szigorította a határellenőrzést valamennyi határátkelőjén az EU tavaly elfogadott, most életbe lépő új schengeni határellenőrzési kódexe alapján. Így az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, ezeket össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával (SLTD). A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről.EZT OLVASTA MÁR?

X