Magyar nyelvű pályázatírásra szólít fel a Civilek Háromszékért Szövetség


-A A+

Magyar nyelvű pályázatírásra szólítja fel a háromszéki civil szervezeteket a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK).

Bereczki Kinga a háromszéki civil szervezeteket tömörítő ernyőszervezet elnöke azért fogalmazta meg felhívását mert Sebastian Cucu prefektus perrel való fenyegetése miatt a háromszéki önkormányzat kénytelen volt módosítani a kétnyelvű – román és magyar – pályázati adatlapját, hogy ne kerüljön veszélybe mintegy 600 civil program megvalósulása.

„Aki a 21. században nem érti a hely szellemét és idők szavát, az nem méltó arra, hogy közöttünk éljen. A hivatalos képviselőink pedig tegyenek azért, hogy ami papíron van, az gyakorlattá váljon. Különben miről szól közel harminc év küzdelme jogainkért, ha 2017-ben Háromszéken magyarként nem pályázhatok magyar nyelven olyan forrásokra, amelyekre adóimból befizettem?”, írja felhívásában Bereczki Kinga.

A Civilek Háromszékért Szövetség elnöke így fogalmaz a civil szervezetekhez szóló felhívásába: „Írják meg pályázataikat magyar nyelven. Sőt, a cigányok cigány nyelven, a szászok német nyelven, az olaszok olasz nyelven...mindenki a saját nyelvén, mert ehhez jogunk van. EU tagországként használjuk Brüsszel gyakorlatát, ahol 14 európai nyelv van hivatalosan forgalomban egy intézményrendszeren belül, nem sajnálva rá se pénzt, se fáradságot, hogy megoldják. A társadalom mi vagyunk, a szabályokat mi alkotjuk és nem fordítva. Döntse el mindenki, hogyan kíván élni és aszerint cselekedjen. Ezen múlik, hogy jól érezzük-e magunkat itthon, a mindennapokban, vagy sem. Nem utolsósorban, ez határozza meg azt is, hogy a fiataljaink látnak-e maguk előtt élhető jövőt, vagy elkedvetleníti őket a sorozatos önfeladás, kudarc, amit megtapasztalnak maguk körül”, zárja felhívását Bereczki Kinga.

Mint arról beszámoltunk, a prefektus román és magyar nyelvű  pályázati űrlapok használata miatt fenyegette perrel a háromszéki önkormányzatot. A kilátásba helyezett eljárás miatt civil és sportszervezetek és egyházak eshetnének el az idei önkormányzati támogatásokról, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint kényes kérdésben kellett jól dönteniük: vagy feladják elveiket és a kétnyelvűség használatát vagy vállalják a prefektúrával való pereskedést. Végül gyakorlatiasan döntöttek, módosítják a pályázati űrlapot, hogy nem kockáztassák a pályázati rendszert.  Ellenkező esetben ugyanis a per idejére  felfüggesztenék a pályázatokról szóló határozatot, így mintegy 600 civil, sport és egyházi program esne el az idei összesen 3 millió lejes támogatástól.

Sebastian Cucu prefektus szerint a kétnyelvűség a magánszemélyeket illeti meg, viszont az önkormányzat pályázatai egyesületek és alapítványoknak szólnak, ezek esetében a kétnyelvűség törvénytelen. Tamás Sándor szerint nem hagyják annyiban ezt a kérdést, nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet. Megbízták Grüman Róbert alelnököt, és Keresztély Irma megyei tanácsost, hogy készítsenek memorandumot az ügyről, és nyújtsák be az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán.








EZT OLVASTA MÁR?

X