Civil összefogással próbálják megakadályozni a családra vonatkozó alkotmánymódosítást


-A A+

Száz civil szervezet és magánszemély fogott össze Romániában, hogy megakadályozza a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó, a melegházasság későbbi legalizálását ellehetetlenítő népszavazás kiírását - jelentették be a kezdeményezők szerdán Bukarestben.

A Respect elnevezésű, egyéni szabadságjogokat védő platformhoz többek között a Pro Democratia egyesület, az ActiveWatch médiafigyelő, a romániai Helsinki Bizottság, a bukaresti Független Médiaközpont és az azonos nemű párok társadalmi elfogadtatásáért küzdő Accept egyesület csatlakozott.

Sajtóértekezletükön Cristian Pârvulescu politológus, a Pro Democratia tiszteletbeli elnöke úgy vélekedett: az illiberális eszmék térnyerése közepette az emberi szabadságjogok világszerte folyamatos támadásnak vannak kitéve.

"Az emberi szabadságjogokat manapság luxusnak tekintik. Ismerik Orbán Viktor vagy Vlagyimir Putyin álláspontját, amelyet a romániai társadalom egy része és sok román politikus is felkarol. Ilyen körülmények között szükségesnek láttunk egy ilyen mobilizálódást Romániában is" - jelentette ki Pârvulescu.

Kifejtette: Romániában ismét a vallást és hagyományokat próbálják kijátszani az emberi jogok ellen, a civil összefogást pedig azért hozták létre, hogy megvédje a polgári demokráciát és felmutassa a "követendő utat". 

Mircea Toma, az ActiveWatch vezetője képmutatónak nevezte a Koalíció a családért nevű szervezetet, amely a család alkotmányos meghatározásának módosítását kezdeményezte. Úgy vélekedett: a népszavazást kezdeményező koalíció a kivándorlásért, a családok széteséséért és népességfogyásért érzett jogos társadalmi aggodalmat egy kisebbség - az azonos nemű párok - jogainak korlátozására akarja felhasználni, ami szerinte semmivel sem fogja segíteni a "hagyományos család" megerősödését.

A kezdeményezés itt írható alá. 

A képviselőház május elején nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely "egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi alaptörvényben szereplő "házastársak" kifejezés helyett. A keresztény egyházak támogatását élvező Koalíció a családért nevű ernyőszervezetnek alig félév alatt a szükséges félmillió helyett több mint hárommillió támogató aláírást sikerült összegyűjtenie polgári kezdeményezéséhez.

Romániában az alaptörvény módosításához a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia az alkotmánymódosító tervezetet, amelyről a parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül népszavazást kell kiírni. A szenátusi szavazásra és a referendumra várhatóan ősszel kerül sor.








EZT OLVASTA MÁR?

X