Száznegyven medvét lőnének ki, ezekből ötvenet Hargita megyében


-A A+

Körülbelül 50 medve van Hargita megyében, amelyek gondot okoznak, emberre vagy háziállatokra támadnak, ezért mielőbbi közbelépésre van szükség esetükben, hosszú távon pedig intézményi szintű együttműködés révén kell megoldani a medvekérdést - véli Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke az Agerpresnek elmondta: nem vadászati, hanem úgynevezett közbelépési kvótáról van szó, ez körülbelül ötven olyan egyed kilövését jelenti, amelyek emberre, háziállatokra támadnak, vagy tönkreteszik a gazdaságokat.

Hosszú távú megoldásnak a vonatkozó törvénykezés megváltoztatását látja Borboly, valamint olyan övezetek kialakítását, amelyek minél közelebb biztosítanak helyet a nagyvadaknak természetes életterükhöz.

„A villanypásztorok és a megelőzést szolgáló felszerelések szintén hozzájárulhatnak a nagytestű ragadozók távoltartásához. A hulladékgazdálkodás terén pedig medvebiztos szeméttárolókra van szükség” - vélekedett a politikus.

Nem 175, hanem 140 a kvóta

Szerdán mintegy ötszáz személy tüntetett a környezetvédelmi minisztérium székhelye előtt, kérve a veszélyes medvék kilövésének engedélyezését. A tüntetőkkel való tárgyalások után Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy miniszteri rendeletet bocsát ki egy nagytestű ragadozókra vonatkozó közbelépési kilövési keretről. A csütörtökön közvitára bocsátott rendelet értelmében 140 példányról van szó, nem a korábban említett 175-ről.

Csütörtökön újabb medvetámadás volt Hargita megyében: anyamedve támadt egy gombászó zetelaki férfira. A férfi több sérüléssel került kórházba, állapota stabil. Ez az ötödik eset ebben az évben Hargita megyében, hogy kórházba kerül valaki medvetámadás miatt.








EZT OLVASTA MÁR?

X