Növelné a belvárosi boltok nyitvatartási programját a polgármester Nagyváradon


-A A+

A látogatók számának növelése és a gazdasági fellendülés érdekében több intézkedést tervez foganatosítani Nagyvárad polgármesteri hivatala. Ezek között szerepel, hogy a történelmi városközpontban lévő boltok hétvégén is tartsanak nyitva, és az év bizonyos időszakaiban hosszabbítsák meg a nyitvatartási időt - közölte csütörtökön a város polgármestere. 

Ilie Bolojan kifejtette: Nagyvárad központját látogatóbaráttá kell tenni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy április 15-e és október 15-e között 10 és 21 óra között, a többi hónapban pedig 10 és 19 óra között tartsanak nyitva a belvárosi üzletek, hétvégenként is. 

Bolojan szerint a bővített nyitvatartási programot fokozatosan vezetik majd be, 2018. január elsejétől a belvárosi vendéglőknek és élelmiszerboltoknak kell átállniuk a szombati és vasárnapi nyitva tartásra is. 

Ugyanakkor 50 százalékkal emelik meg az ingatlanadót azon belvárosi kereskedelmi vállalatok esetében, amelyek egy év alatt összesen több mint 30 napon kihasználatlanul hagyják a bérelt helyiséget. 

Szintén 50 százalékkal emelik az ingatlanadót azon vállalkozások esetében is, amelyek nem emelik a belváros értékét: ide tartoznak a zálogházak, a használtruha-kereskedések, a szerencsejátékokkal felszerelt helyiségek, autómosók és autójavító műhelyek. 

Elköltöztetné a polgármester a bankokat és turkálókat

A polgármester ugyanakkor a bankok székhelyeit is kiköltöztetné a városközpontból, szerinte ugyanis az utcafronti, földszinti helyiségekben inkább vendéglátóhelyeknek kellene működni.

A polgármester ezeket az intézkedéseket a városközpont mellett a város fő közlekedési útvonalaira is kiterjesztené, véleménye szerint ugyanis egy zálogház vagy egy használtruha-üzlet nem kelt jó benyomást a városba látogatókban.Így a tágabb értelemben vett városközpontban, azaz a Szent László (ma Unirii) téren, Bémer (ma Ferdinand) téren és a sétálóutca mellett több ezekből nyíló utcában is érvényessé tenné a rendelkezéseket, s a már említett főútvonalakon (például a Borsi, a Kolozsvári és az Aradi út, a Decebal és a Dacia sugárutak stb.) s bevezetné az 50 százalékos adóemeléseket. Ugyanekkora adóemelésben részesülnének az egykori, ma használaton kívüli ipari létesítmények területeinek tulajdonosai is.

Parkolókra is szükség van

Ilie Bolojan azt is elmondta: zürichi mintára legtöbb hatezer parkolóhelyet alakítanának ki a városközpontban, a sétálóutcák környékén és 300 méternyire a jelenleg létező vagy tervezett parkolóktól, parkolóházaktól, mélygarázsoktól. A városközpontban 1500 új parkolóhelyet létesítenek, ezzel arányosan csökkentenék az utcai parkolóhelyek számát.

Parkolóházak építését tervezik például a Braşovului utcában és a Voinţa-pálya helyén. A lakóegyedben, ahol rendszerint hiány van parkolókból 2020-ig kétezer új parkolóhelyet alakítanának ki, ezek költségeit, akárcsak az új sétálóutcákat a parkolási díjakból befolyt összegekből fedeznék.Nagyváradon jelenleg kétféle, „sárga” és „fehér” parkolóhely van, előbbieket legtöbb két órára, utóbbiakat hosszabb időre is használhatják az autósok. Az önkormányzat lehetségesnek tartja az úgynevezett „vörös” parkolóhelyek kialakítását is a legforgalmasabb helyeken, ezeket rövidebb ideig és drágábban foglalhatnák el az autósok.

Hosszabb távon azt szeretnék elérni, hogy 8-10 parkolóhely közül 1-2 folyamatosan legyen szabadon, ugyanakkor az ellenőrzésen is szigorítanák azért, hogy 2020-ra az autók legkevesebb 75%-a szabályosan parkoljon Nagyváradon.A javasolt intézkedéseket a városközpont fejlesztési stratégiájának keretében hoznák meg, amely jelenleg közmeghallgatás tárgya. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X