Felfüggesztették a hobicaurikányi bánya működését


-A A+

Felfüggesztették a hobicaurikányi bánya működését, miután hétfőn reggel munkabaleset történt a bánya egyik tárnájában. A mélyben dolgozó 56 bányászt a felszínre hozták – nyilatkozta Hobicaurikányban Toma Petcu energiaügyi miniszter. 

A tárcavezető elmondta: a szakértők már vizsgálják a tárnákat, amelyekben akkor indulhat újra a kitermelés, ha meggyőződtek arról, hogy biztonságos leereszkedni a bányába. A miniszter szerint még vizsgálják a baleset körülményeit, de az első adatok alapján nem lehet sújtólégrobbanásról beszélni, hanem a felgyűlt gáz lobbant be. Forrás: bzi.ro

„Fontos megjegyezni, hogy minden bányász rendelkezett védőfelszereléssel, és a gázkoncentrációt mérő felszereléssel is el voltak látva (...) A sérült bányászok egy kibetonozott, védett helyen tartózkodtak (...) Nem voltak elektromos vezetékek, amelyektől belobbanhatott volna a gáz, ezért nagy érdeklődéssel várjuk a területi munkafelügyelőség kivizsgálásának eredményeit, hogy kiderüljön, mi okozta a szikrát elsősorban, és honnan gyűlt a gáz” – nyilatkozta Toma Petcu. 

Az elhunyt bányász holttestét felszínre hozó mentőcsapat két tagját füstmérgezés miatt a petrozsényi sürgősségi kórházba szállították, de már hazamehettek, ugyanis csak enyhe füstmérgezést szenvedtek. A három sebesült vájárnak égési sérülései vannak, őket helikopterrel Bukarestbe vitték. 

„Két áldozat testfelszíne körülbelül 50 százalékán égett meg, a harmadik bányász enyhébb sérüléseket szenvedett” – mondta az energiaügyi miniszter.








EZT OLVASTA MÁR?

X