Keresik az egyensúlyt költségek és bevételek között Csíkszeredában


-A A+

Az év utolsó előtti rendes tanácsülését tartotta meg Csíkszereda önkormányzata pénteken, amelyen az aktuális napirendi pontokhoz kapcsolódóan több érzékeny téma is előkerült. Az új adóreformnak köszönhetően, az előzetes bejelentésekkel ellentétben, nem kell a csíkszeredaiaknak jelentős adóemelésre számítaniuk.

A napirendhez kapcsolódó és azon kívüli felszólalásokban elsőként merült fel a közvéleményt hetek óta foglalkoztató kulturális intézmények átszervezésének az ügye. Tőke Ervin tanácsos a Csíki Székely Múzeum azon kérését továbbította, hogy a kulturális intézmény idei költségvetéséből megmaradt összegeket, amelyet év végén visszautalnak a városnak, jövőben újra igényelnék. Ennek oka az, hogy az évek óta tervezett várostörténeti kiállítás végre elkészüljön. Füleki Zoltán alpolgármester erre azt válaszolta, hogy a városnak visszautalt összegeket csak beruházásokra fordíthatja a város, tehát nincs lehetőség a kérés teljesítésére.

A színházi alkalmazottak elbocsátásával kapcsolatban a városvezetés értetlenül áll az előtt, hogy a helyi sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Csíki Játékszín egyes alkalmazottai elbocsátásuk után önkéntes alapon, ingyen dolgoznak a színháznál. Mint mondták, a kulturális intézménynek lehetősége van arra, hogy bedolgozói szerződéssel alkalmazza a súgót és a kellékest, ráadásul utóbbi nem ingyen, hanem szerzői jogdíjas szerződéssel bedolgozik színészként is. Ugyanakkor a harmadik „kiesett” dolgozó nem elbocsátás miatt vált meg a színháztól, hanem azért, mert más munkát vállal magánéleti okokból kifolyólag.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester megerősítette, hogy kitart azon elképzelése mellett, hogy a színi társulatot és Hargita táncegyüttest intézményesen összevonják, ez viszont valóban azt jelenti, hogy a háttérszemélyzet néhány tagjától megválna a város.

Csak a személyautó-tulajdonosok fizetnek többet

A polgármester az új adóreform-csomag elfogadása idején már ismertette azt a problémát, miszerint a város bevételkiesése jelentősebb problémát generál, mint ami "csak" a kulturális intézmények átszervezését indokolta.

A mostani számítások szerint a megyeszékhely 2018-ban mintegy 15,9 millió lejjel kisebb bevételre számíthat, mint idén. Ennek oka a személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra való csökkentése. A polgármester korábban azt mondta, hogy a városlakók feltehetően adóemelésre számíthatnak.

A jövőben várható költségek kiszámítására válságbizottságot is létrehoztak a városháza gazdasági igazgatója, az adóosztály munkatársai és a tanács gazdasági bizottságának elnöke részvételével. A munkacsoport arra jutott, hogy nem adóemeléssel pótolják majd a költségvetési hiányt. Itt főként a jogi személyekre gondoltak, hiszen a személyijövedelem-adózás változása őket is érinti, és nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy a magánszektorban a városi adóemelések miatt történjenek elbocsátások.

A következő évben a személygépkocsi-tulajdonosoknak kell 16,6 százalékkal nagyobb adót fizetniük a városnak, ez a döntés a haszongépjárművekre nem vonatkozik. A határozat azért született meg, mert a kormány megszüntette a területadókkal kapcsolatos azon kitételt, miszerint egy hektár külterületen 40 ár után belteleknek megfelelő összeget kellett adózni. Mivel ez a bevétel kiesik a város kasszájából, a hiányt a személyautók utáni adó növelésével pótolják.   








EZT OLVASTA MÁR?

X