Robbanásveszély miatt nem oltják még el a lángoló nagymajtényi földgázkutat


-A A+

Nagykárolyi tűzoltók felügyelik a tüzet az ünnepek alatt a nagymajtényi földgázkútnál, ahol több mint öt nappal ezelőtt csaptak fel a lángok. Mivel még nem találtak megfelelő megoldást a gáz befogására, a robbanásveszély miatt nem kezdték el az oltást.

A Szatmár Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szerint nagy erőket mozgósítottak az ország minden részéről az oltás előkészítésére, szimulációkat végeznek, megelőző intézkedéseket hoznak, és tartalékterveket készítenek. Az oltási munkálatok elkezdéséig nagykárolyi tűzoltók biztosítják a környéket és tartják ellenőrzés alatt a tüzet.A nagymajtényi földgázkútnál a december 18-án, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka csaptak fel a lángok. Rövid időn belül csaknem negyven tűzoltó vonult ki a helyszínre kilenc tűzoltókocsival, majd a szomszédos megyékből is érkezett erősítés, de végül nem kezdték el az oltást.

Kedden az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség főkapitánya, Daniel Dragne a döntést indokolva úgy nyilatkozott, el akarják kerülni, hogy robbanékony gázkeverékek alakuljanak ki, amelyeket esetleg a lakott területek felé sodorhatnak a légáramlatok. 

A földgázkitermelő vállalat képviselője, Jeffrey Auld akkor azt mondta, szakemberek segítségével keresik a módját annak, hogy miként fogják be a kiáramló gázt és oltsák el a tüzet. 








EZT OLVASTA MÁR?

X