Májusban Hargita megyében dolgoznak a gyermekmentő szolgálat orvosai


-A A+

Május 6. és 11. között ismét Hargita megyében dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai, akik kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. 

A közlemény szerint az önkéntes orvosi csoport évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol a szűrések mellett gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítenek a rászorulóknak.

Tavaly az önkéntesek közel 12 ezer vizsgálatot végeztek, 58 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 40 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, amelyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a szolgálat magára vállalta.

A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, a mobil rendelőben tavaly 6215 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 170 fogászati kezelést, szűrést és szaktanácsadást végeztek. A májusi úton a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására.

A gyermekmentő szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz, az itteni mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. Tavaly közel 750 nőgyógyászati szűrést végeztek, 6 esetben ajánlottak műtéti beavatkozást, 30 páciensnél gyógykezelésre és 125 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség.

Az orvosi csoport látogatásával egy időben idén is megrendezik a hagyományos Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupát Csíkszentdomokoson, május 10-11-én, amelyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, Buzánszky Jenő vezetett. Halála után az ő tiszteletére kapta meg a sportesemény a focista nevét. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat az NGYSZ vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.
EZT OLVASTA MÁR?

X