Digitalizálják az anyakönyvi rendszert


-A A+

Az anyakönyvi okiratok informatikai feldolgozását célzó programot indított el hétfőn az európai alapokért felelős minisztérium - közölte Rovana Plumb miniszter.

Plumb szerint minden születési, házassági, halotti, illetve válásról szóló anyakönyvi okiratot feldolgoznak, az összesen ötvenmillió irat egy integrált informatikai rendszerbe kerül.

A 185 millió lej értékű programot európai uniós alapokból finanszírozzák, kivitelezésére 36 hónap áll rendelkezésre.

Carmen Dan belügyminiszter szerint a projekt az általa vezetett tárca fontos célkitűzései közé tartozik, és jelentősen hozzájárul majd az ügyintézés egyszerűsítéséhez, a bürokrácia csökkentéséhez. „Azáltal, hogy az anykönyvi okiratok elektronikus formában is elérhetők lesznek, nem fog többé késni a másodpéldányok kibocsátása az eredeti okmány elvesztése esetén” - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a másodpéldányokat bárhol igényelni lehet majd, nem csak a születési helyen.

Az elkövetkezőkben ugyanakkor az anyakönyvi okiratok igénylése, az ezekkel járó illetékek befizetése is online történik majd, akárcsak az időpontkérés az okmányok átvételére - tette hozzá a tárcavezető. 

(Címlapi illusztráció: agora.md)
EZT OLVASTA MÁR?

X