Ezt lépte a minisztérium a szervátültetésre szoruló brassói fiatal halála után


-A A+

Új ügyvezető igazgatója van az Országos Szervátültetési Ügynökségnek (ANT), az egészségügyi miniszter szerdán írta alá az Alexandra Anca Mureşan kinevezéséről szóló rendeletet. Sorina Pintea két nappal azután tette meg ezt a lépést, hogy meghalt egy tüdőátültetésre szoruló Brassó megyei fiatalember.

Az egészségügyi miniszter szerint a romániai transzplantációs tevékenység jobbá és átláthatóbbá tétele érdekében át kell szervezni az Országos Szervátültetési Ügynökséget. Közölte: bízik benne, hogy az új ügyvezető igazgatónak sikerül majd kialakítania egy olyan rendszert, amely a legjobb körülmények között működik, azoknak a pácienseknek az érdekében, akiknek az életük múlik a szervátültetésen.

„Ugyanakkor remélem, hogy mielőbb közvitára bocsátjuk a szervátültetéseket szabályozó új törvényt is. Minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg annak a fiatalembernek a drámája, aki elveszítette a betegséggel vívott harcot" - idézte Pinteát a minisztérium közleménye.

A kolozsvári Octavian Fodor Gasztroenterológiai és Hepatológiai Intézetnél dolgozó általános sebész, Alexandra Anca Mureşan Radu Deacot váltja az ANT élén. Az új ügyvezető igazgató kinevezése mellett a miniszter új igazgatóhelyettes kinevezésére is javaslatot tett. A miniszter ugyanakkor ismét nyomatékosította, hogy Romániának van érvényes megállapodása az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezettel, de sosem volt annak teljes jogú tagja.

"Elkezdjük a tárgyalásokat, amelyek várhatóan elhúzódnak majd. Egyik tanácsadóm, Andrei Leşan orvos két alkalommal is járt már Budapesten, kapcsolatban áll az ottaniakkal, és arról tárgyalnak, hogy vegyék át ők azokat a pácienseket, akik esetében Romániában nincs lehetőség a szervátültetésre. Ez lesz az első lépés" - fogalmazott Pintea.

Ezen múlott Călin Farcaș élete?

Mint korábban írtuk, hétfőn meghalt a bukaresti Marius Nasta Intézetben egy 29 éves, Brassó megyei fiatalember, akinek szervátültetésre lett volna szüksége, de - a miniszter szerint - az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezet egyetlen klinikája sem vállalta az ügyét. Sorina Pintea ugyanakkor kijelentette, Romániának „tökéletesen érvényes” megállapodása van az Eurotransplanttal, amelyet 2017-ben kötött meg.

A múlt év óta azonban Románia nem tartotta tiszteletben a tagsággal járó kötelezettségeket és hozzájárulásokat, így nem vált teljes jogú tagjává a szervezetnek. A vállalás értelmében ugyanis Romániának is kellett volna szerveket küldenie az Eurotransplant tagállamaiba, de ezt csak két hónappal ezelőtt kezdték el, amikor két átültethető tüdőt küldött Románia a szervezetnek – magyarázta a miniszter.








EZT OLVASTA MÁR?

X