Egy korondi férfi házáért éhségsztrájkol Egyed Ufó Zoltán


-A A+

Éhségsztrájkba kezdett csütörtökön Székelyudvarhelyen Egyed Ufó Zoltán fotós, az uh.ro munkatársa, tiltakozásul amiatt, hogy Hargita Megye Tanácsa le akarja bontani egy korondi férfi, Séra Zoltán házát a községbe tervezett hulladékátrakó és -tömörítő telep miatt. A megyei tanács vezetői szerint a tiltakozás okafogyott, mert a férfi otthona nincs veszélyben.

Egyed Ufó Zoltán az uh.ro-n részletesen kifejtette, miért szolidarizál Séra Zoltánnal. A fotós verziójának lényege, hogy ha korondi férfi háza mellé a megyei tanács egy szemétátrakó és -tömörítő telepet tervezett. Séra és a környékbeli lakosok nem örültek annak, hogy egész Udvarhelyszék szemete a szomszédságukba kerül, ezért pereskedésbe kezdtek, és leállíttatták a munkálatokat.

Egyed Ufó Zoltán szerint válaszlépésként a megyei tanács perek sokaságát akasztotta a férfi nyakába, aki három éve bíróságról bíróságra jár, ügyvédekre költve egy ház árát. A történetben fordulópontot jelentetett, hogy múlt héten a marosvásárhelyi táblabíróság visszavonta Séra építési engedélyét, a megyei tanács kérésére. Ezzel a döntéssel pedig folytatódhat a székelyudvarhelyi bíróságon egyelőre pihenő másik per, amiben a férfi házának lebontását kéri a megyei tanács – írja a fotós.

Az uh.ro munkatársa a táblabíróság döntéséért Katona Mihály korondi polgármestert okolja, aki egy támadható építkezési engedélyt bocsátott ki Séra számára. „Katona kiadott egy rossz engedélyt, amit most a barátja megtámad. Séra pedig szív. Mennyire korrekt ez? (…) Nem értek egyet azzal, hogy a politikusok lebontatják egyszerű emberek házát, csak azért, mert azok családjuk egészségét védik, miközben társaik megszavazzák maguknak és nekik, hogy korlátlanul lophassanak” – olvasható az éhségsztrájkoló újságíró állásfoglalásában.

Az előzmények

Az Egyed Ufó Zoltán által megfogalmazottak háttere a romániai integrált hulladékgazdálkodási rendszerhez kötődik. Romániában 32 megyében készítettek európai uniós pályázatot integrált hulladékkezelési rendszer kiépítésére. llyen rendszer működik 2017 óta többek között a Kovászna megyei Lécfalván, amelyet európai követelményeknek megfelelően kellett kiépíteni és működtetni.

Hasonló hulladékgazdálkodási projektre pályázott uniós pénzt Hargita Megye Tanácsa is, a beruházásról itt olvashatók részletek. Ennek finanszírozási szerződését 2018. március 19-én írták alá. A nagyszabású projekt második szakasza tartalmazza: a csíkszeredai átrakóállomás felépítését, a korondi átrakóállomás befejezését, a csíkszeredai szelektív hulladékgyűjtő udvar felépítését, a korondi szelektív hulladékgyűjtő udvar befejezését, illetve a bekötőutak megépítését és a közművek biztosítását.

A projekt leírása szerint a hulladékkezelő központ helyszíne Gyergyóremete, az átrakó állomások Csíkszeredában és Korondon létesülnek, illetve minden 5000 lakos feletti municípiumban vagy városban hulladékudvarok létesülnek. E szerint Korondon két külön létesítmény épül: egy átrakóállomás és egy szelektív hulladékgyűjtő udvar. Már 2015-ben lehetett követni a munkálatok állását itt. Gyergyószentmiklóson, Balánbányán, Csikszentsimonban, Szentegyházán zökkenőmentesen folytak a beruházások.

Visszavonták a Séra elleni pert

Korondon azonban a projekt kivitelezése megtorpant, mivel a helyiek tiltakoztak a tervezett hulladékátrakó és -tömörítő állomás megépítése ellen. Azzal érveltek, hogy ezek a létesítmények a lakott településhez túl közel kerülnek. Séra Zoltán pert is indított a hulladékátrakó és -tömörítő állomás megépítése ellen, mivel úgy értékelte, hogy a házához túl közel kerülne. A táblabíróság azonban Hargita Megye Tanácsa javára döntött ebben a perben február 24-én, így az építkezés ideiglenes felfüggesztését követően a döntés értelmében "a megyei tanács törvényes építkezési engedéllyel rendelkezik a korondi Sórét utcában". Ezt követően Hargita Megye Tanácsa visszavonta a Séra Zoltán ellen indított pert, mivel az tárgytalanná vált.

Ezt Borboly Csaba megyei tanácselnök is megerősítette a 2017. február 26-i blogbejegyzésében. Mint írta, a táblabírósági döntést követően felhívta őt Séra Zoltán, akit biztosított arról, hogy a megyei tanács nem folytatja a pert, és azt kérte a korondi férfitől, bízzon az intézményben, amely a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

Bíró kérte, hagyják békén Séra házát

Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke, Bíró Barna Botond már ezt megelőzően, 2017. január 26-án iktatott a székelyudvarhelyi bíróságon egy dokumentumot, amelyben kérte, hogy Séra Zoltán házát ne bontsák le. Bíró a Maszolnak el mondta, ez a per jelenleg fel van függesztve, és várhatóan ősszel folytatódik. Az alelnök ugyanakkor leszögezte: Egyed Ufó Zoltán tiltakozása okafogyott, mert Séra Zoltán otthona már nincs veszélyben.

„Nekünk semmilyen körülmények között nem lehet célunk egyetlen Hargita megyei lakos otthonának a lebontása sem. Mi a közösség érdekében építkeznünk, nem pedig ellenében. Mindazt, amit megígértem az üggyel kapcsolatban, azt meg is tettem" - nyilatkozta Bíró Barna Botond. Közölte: bízik abban, hogy Hargita Megye Tanácsa fenntartja azt az álláspontját, miszerint semmilyen módon nem kérik Séra Zoltán házának lebontását. Hozzátette: mindenkinek joga van sztrájkolni vagy tüntetni, és az ehhez való jogot tiszteletben kell tartani.

A korondi szelektív hulladékgyűjtő udvar és a hulladékátrakó állomás tervezési adatai alapján egyértelmű, hogy a helység észak-nyugati részére, a Sórét utcába, a Korond-patak partjára tervezték, nem lakott településre. A létesítmény 7884 négyzetkilométeres területű. Ha elkészül, a lakosság díjmentesen lerakhatja majd a háztartásban összegyűlt újrahasznosítható hulladékot (gumiabroncsok, textil, elektronikai, illetve veszélyes hulladékokat stb.) Így akár alacsonyabb hulladékszállítási költségekben részesülhetnek a korondi háztartások. 

Megkerestük Egyed Ufó Zoltánt, aki a Maszolnak elmondta: Bíró Barna Botond csütörtökön személyesen megmutatta neki a dokumentumot, amelyben kérte a bíróságtól, hogy Séra Zoltán házát ne bontsák le. A fotós megjegyezte: nem vonja kétségbe a poliitkus jóhiszeműségét és értékeli a tárgyalókészséget. "Meg fogom mutatni a dokumentumot egy ügyvédnek. Az érdekel, hogy ennek alapján valóban megakadályozható-e Séra házának lebontása. Éhségsztrájkomat az ügyvéd álláspontja függvényében folytatom vagy felfüggesztem" – jelentette ki.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X