Orwell jegyzetel: „elégedett” Amazon-dolgozók árasztották el a Twittert


-A A+

Mint valami disztópiában: az Amazon dolgozói (?) eláraszották a Twittert a céget dicsérő szövegekkel.

Nemrég Bernie Sanders szenátor – aki hajszál híján Donald Trump amerikai elnök kihívója lett 2016-ban – arra kérte a világ leggazdagabb embere tulajdonában levő Amazon dolgozóit, hogy osszák meg a problémákat, amelyekkel szembesülnek.

Mint azt korábban megírtuk, Sanders több kínos információt is megosztott Jeff Bezosról és az általa birtokolt Amazonról. Bezos több pénzt keres 10 másodperc alatt, mint egy átlagos Amazon-dolgozó egy egész évben – 28466 dollárról van szó, ami tíz százalékkal alacsonyabb bér más, hasonló cégnél dolgozók éves jövedelménél. Ráadásul az Amazon tavaly 5,6 milliárdos profitot hozott az Egyesült Államokban, miközben abszolút nem fizettek jövedelemadót és még adókedvezményt is kaptak.

Az Amazon cáfol, Bernie törvényjavaslatot nyújt be

A cég természetesen cáfolja a szenátor állításait, Sanders pedig szeptember 5-én tervez benyújtani egy törvényjavaslatot, amely értelmében a nagyvállalatoknak vissza kellene fizetniük az államnak az élelmiszer-támogatásokat (az Amazon munkásai például ilyen állami segélyekre szorulnak), az egészségügyi ellátásra vonatkozsó támogatást és más szövetségi pénzeket.

Sander a TechCrunchnak elmondta: az Amazon nem szegi meg a törvényeket, de diszkrepancia van a legnagyobb és legkisebb bevételek között. Az ország adófizetői nem kellene anyagilag támogassák a fickót, akinek 150 milliárd dollárja van, és akinek naponta 260 millió dollárral nő a vagyona" – fogalmazott.

A vidám dolgozók hadserege

A TechCrunch augusztusban vette észre: az Amazon dolgozói (?) elárasztották a Twittert pozitív üzenetekkel, bár gyanús, hogy minden talált fiók esetében ugyanúgy épült fel a bemutatkozás és linkelték az Amazon raktárlátogatását szervező honlapot. Volt, aki a nagyszerű fizetéssel dicsekedett, amely szerinte 30 százalékkal magasabb más hasonló profilú vállalatokhoz képest, más Jeff Bezos tulajdonost dícsérte, vagy éppen a cég jó teljesítményét.

Ezzel szemben korábban többek között a Business Insiderrel osztották meg dolgozók, hogy milyen nyomás alatt dolgoznak, micsoda bűz terjeng a szemetesládák környékén, mert a dolgozók nem mernek kimenni a mellékhelyiségre, és még a rövid szüneteket is megrövidítették a biztonsági ellenőrzésekkel. Az Amazon ugyanakkor gyakorlatilag megzsarolta Seattle önkormányzatát, amely a nagyvállalatok megadózásával segített volna a hajléktalanokon.  Júliusban több európai országban sztrájkoltak a vállalat dolgozói.








EZT OLVASTA MÁR?

X