Magyar tudósok legújabb kutatása: a lepkeszárnyak alkalmasak a rossz levegő kimutatására


-A A+

A lepkeszárnyak színjátékáért felelős nanorészecskék alkalmasak a káros anyagok kimutatására – közölte hétfő délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak felfedezése utat nyithat az akár mobiltelefonokba is beépíthető mikroszenzorok fejlesztése felé.

Az MTA felhívta a figyelmet arra, hogy a levegő minőségének a meghatározása egyre fontosabbá válik kül- és beltérben egyaránt, tekintettel a globalizációra és a környezetszennyezésre. Hozzátette, jelentőséggel bír az is, hogy milyen szennyező anyagok gőzei károsítják a belélegzett levegőt.

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban mérhessük meg az általunk belélegzett levegő szennyezettségét, kifejlesztették a legújabb, „zsebre tehető” készüléket, háttérbe szorítva ezzel a már létező asztali mérőkészüléket, ugyanis „az ideális szenzor olcsó, hordozható, kis energiafogyasztású, megbízható, azonnali, anyagszelektív és jól kiolvasható választ ad”.

Az ideális szenzor megteremtéséhez tehát az eszköz adott: a mobiltelefon ugyanis rendelkezik hangolható fényforrással, azaz képernyővel és fényérzékelővel, vagyis kamerával, tehát csak a kémiailag szelektív érzékelőt szükséges beépíteni a készülékbe, erre pedig alkalmas a lepkeszárny.

Egyes lepkék szárnyait ugyanis nem festékek színezik, hanem kitinből és levegőből felépülő nanoarchitektúrák. Ezek úgy hozzák létre a színt, hogy csipkeszerű szerkezetükből adódóan bizonyos hullámhosszúságú fényeket nem tudnak szétterjeszteni magukban, ezért visszaverődnek a felületükről. A csipkeszerű szerkezet az emberi hajszálnál mintegy ezerszer kisebb szemekből áll, és azzal a különleges tulajdonsággal rendelkezik, hogy különböző illóanyagok gőzeinek hatására megváltoztatja a színét. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a „csipke” parányi üregei arra késztetik a gőzöket, hogy cseppfolyóssá alakuljanak bennük, és így megváltoztatják a törésmutató kontrasztot.

Az MTA kutatói elsőként igazolták, hogy ehhez a művelethez nem szükséges egy egész lepkeszárny, ugyanis a szárny egyetlen pikkelye is hatékonyan méri a levegőszenyezettséget. 








EZT OLVASTA MÁR?

X