Mennyivel van melegebb most, mint amikor születtél? Egy kalkulátor megmondja


-A A+

A Climate Impact Lab kutatásai alapján a New York Times tavaly készített egy kalkulátort, amely aktuálisabb, mint valaha: megmondja, évente átlagosan hány napot kell, illetve kellett 32 Celsius-fok felett végigszenvednünk – közölte a Qubit portál.

Régen minden jobb volt: egyre gyakrabban hallható ez az állítás, főleg olyankor, ha a klímaváltozás témája kerül terítékre a beszélgetések során. Hideg telek, erőteljes meleggel bíró nyarak, nagy esőzések, árvizek – mind olyan tényezők, amelyek évekkel ezelőtt mérsékeltebben jelentkeztek a mindennapokban.

A kalkulátor egyöntetűen bizonyítja: egyre több olyan időszak van, amelyet nagy kánikulában töltünk. A legmeglepőbb mégis az, amit nyolcvanéves korunkra mutat. Az alkalmazást bárki kipróbálhatja, ha kíváncsi, hogy miként alakult, illetve alakulhat a továbbiakban az élete a globális felmelegedés következtében.

A kutatók szerint az egyre hosszabb kánikulákért az üvegházhatású gázok kibocsátása a felelős, a kalkulátor által jósolt meleg napok pedig az optimista verzióját mutatják be az emberiség által kreált és egyre közeledő szomorú jövőnek, ugyanis azzal számolnak, hogy az országok vezetői észhez térnek, és csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ha ez nem történik meg, akkor még a 32 fok feletti értéket is jóval meghaladhatja ez a mutató, amely azt eredményezi, hogy 50 éven belül az országban nagyjából 15-35 forró napra számíthatunk.

Michael Greenstone, a Chicagói Egyetem közgazdászprofesszora szerint a növekvő hőmérséklet  2100-ig évente 9,1 millió ember halálát okozza majd – ennek a globális szórása természetesen nagy lesz. A súlyosabban érintett országokban pedig komoly gazdasági válságra is kell számítani.

Cynthia Rosenzweig, a NASA klímakutatója szerint a felmelegedés épp a legsebezhetőbb rétegeket sújtja a legjobban, de mindannyian megérezzük majd, hiszen az élelmiszer- és ivóvízellátást is érinti. Gavin Schmidt, a NASA Goddard Institute of Space Studies (GISS) vezetője szerint 2018 volt a mérések történetének negyedik legmelegebb éve – de szoros versenyről van szó: az elmúlt öt év ugyanis az eddigi legmelegebbek közé tartozik. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X