Kutatók: halálra rémítik a fókákat a drónok


-A A+

A kúpos fókák párzási időszaka Pembrokeshire-ban augusztustól novemberig tart, de a szakértők attól tartanak, hogy az állatok a szokásostól elérően idén nem engedik magukhoz közel társaikat. A Swansea Egyetem kutatása szerint ugyanis a hobbiból drónozók annyira behatolnak az állatok intim szférájába, hogy azok megijednek, és inkább a vízben töltik az idejüket, ezért pedig nem párosodnak egymással, sőt, akár el is úszhatnak úgy, hogy nem térnek vissza soha – írja a 24.hu portál.

Paul Renfo, a Pembrokeshire Partmenti Fórum munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy egy teljes dróntilalmat nem lehetséges megvalósítani, az viszont sokat segítene a fókák helyzetén, ha felelősen drónoznának a kíváncsiskodók. A kutató szerint fontos, hogy a fókák ne figyeljenek fel az eszközökre, mert akkor ijednek meg, amikor a szerkezetek túl közel jutnak hozzájuk. Azokban az esetekben pedig, amikor az állatok észreveszik, hogy megközelítette őket egy drón, félelmet és stresszt produkálnak, amely az arcukról is leolvasható.  

A felelős drónhasználat azért is különösen fontos, mert Nagy-Britanniában Pembrokeshire ad otthont az egyik legnagyobb kúposfóka-kolóniának, az ország minden más részén problémák vannak a párzási időszakban, és csak ezen a helyszínen mutat viszonylagosan stabilitást a populáció száma. Ha a drónhasználók így folytatják, ez a stabilitás sem tart sokáig, és egy újabb faj kerül a veszélyeztetettségi listára, hangsúlyozta a kutató.

Ha a fókákat a drónok a tengerbe kergetik, azért baj, mert a párzási időszakban az állatok általában nem mennek a vízbe, a kölykök pedig addig a sziklákon maradnak, amíg meg nem háromszorozódik a születési súlyuk, és meg nem nő a bundájuk. Ha a drónok miatt az állatok megijednek annyira, hogy esetleg meg is sérüljenek, akkor akár úgy is dönthetnek, hogy nem térnek vissza a következő párzási időszakra.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X