Égési sérülések nyomait találták az e-cigarettát szívók tüdejében


-A A+

Az amerikai Mayo Clinic egészségügyi központ patológusa szerint a betegek tüdőszövet-mintái úgy néznek ki, mintha mustárgázt lélegeztek volna be. Az egészségügyi központ kutatói 17 beteg (köztük két elhunyt páciens) tudószövetéből vettek mintát – írja a hvg.hu portál.

Az elmúlt hetekben több halálos áldozatot is követelt az e-cigaretta, egy tudományos kutatás pedig kimondta: lassan, de ezerszer biztosabban ölnek egyes e-cigaretták a hagyományosnál. Jelenleg ott tartunk, hogy a kutatók már sejtik, mi okozhatja a problémák forrását.

Ezek elemzése során kiderült, a nikotint vagy marihuánát párologtatóknál olyan tüdőkárosodást tapasztaltak, mintha mérgező vegyi anyagokkal érintkezve szereztek volna kémiai égési sérülést – írja a The New York Times.

Az első betegek megjelenése után a szakemberek arra gyanakodtak, hogy a páraként beszívott olaj rakódhatott le a tüdőben, Larsen azonban nem találta jelét ilyen lerakódásnak. A patológus szerint emiatt alaposabban meg kell vizsgálni a szerek kémiai össszetételét, és nem szabad csak az olajra koncentrálni.

Brandon T. Larsen, a Mayo Clinic patológusa szerint a betegek tüdőszöveti mintái arra hasonlítanak, mint amikor egy munkavállaló egy ipari baleset következtében mérgező vegyi anyagokkal érintkezik. A szakember szerint ez egyfajta kémiai égést okoz a légutakban. „A sérülések ugyanúgy néznek ki, mintha az I. világháborúban használt mustárgázzal érintkeztek volna a páciensek” – tette hozzá a szakember.

Az orvos megállapítása szerint az anyag rombolja a sejteket, amikor pedig a tüdő megpróbál gyógyulni, a szövetek megduzzadnak, ezzel szűkítve a légutakat. Emellett az elhalt sejtek is a légutakba kerülnek, tovább blokkolva azokat. A tüdőben eközben folyadék halmozódik fel, ami szintén nehezíti a légzést. A szakember szerint egyelőre korai lenne azt megmondnai, hogy az életben maradt betegek tüdeje képes lesz-e meggyógyulni. Larsen azonban nem tartja kizártnak, hogy később krónikus légzőszervi problémákkal fognak majd küzdeni.

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X