Világnapot kapott a matematika


-A A+

Március 14-ét jelölte ki a a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) és az UNESCO, nem véletlenül. Az elsőt, 2020-ban azonban péntek 13-án ünneplik.

Hivatalosan is március 14. lett a matematika világnapja 2020-tól a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) és az UNESCO keddi bejelentése szerint. A dátumot nem véletlenszerűen választották, hanem az úgynevezett pí kerekített értéke, vagyis a 3,14 alapján. A nevezetes szám a kör kerületének és átmérőjének hányadosa.

Először hivatalosan 2020. március 14-én ünneplik meg a világnapot, amelyet a Föld sok országával korábban is ezen a napon tartottak. "A matematika a tudás és a tudomány fontos részét képezi az emberiség egész történetében. Napjainkra azonban a bonyolultság olyan fokát érte el, hogy sokan nem veszik észre, mennyire jelen van mindennapi életünkben" - mondta Christiane Rousseau, a Montreali Egyetem professzora, a projekt kezdeményezője az IMU részéről.

Az első nemzetközi világnap mottója is a Matematika mindenütt lett, de ez 2020-ban szombatra esik, március 13-án, pénteken ünneplik.








EZT OLVASTA MÁR?

X