Kukacs: környezettudatos játékot fejlesztenek csíkszeredai fiatalok


-A A+

Napjaink telefonos játékkínálata rendkívüli bőségnek örvend, de mindig vannak betömésre váró hézagok a piacon: pálinkás üveggel medve elől szaladó, szelektív hulladékot eldobó székely bácsival például nem játszottunk még. Ezen változtatna egy tízfős csíkszeredai csapat, amelyik különböző cégekben dolgozó fiatalokból verbuválódott. A Kukacs projektvezetőjével, Kállai Emánuellel beszélgettünk a The House által szervezett csíkszeredai Hackathon versenyt megnyerő játékról.

A kuka szóból eredő Kukacs nevű játékról beszélünk, amely még fejlesztés alatt áll. Mi lesz a játékos feladata?

A játék célja, hogy Kukacs székely bácsival eldobjuk szelektíven a pálinkás üveget, vagyis egy szaladó székely bácsival akadályokat ugrunk át, amikor pedig időnként megjelenik a medve, felgyorsul a játék, ilyenkor gyorsabban jönnek az akadályok is. Kvízkérdések jelennek meg, amelyekre, ha nem tudjuk a választ, a medve nem tűnik el. Az alapgondolat az, hogy ha nem válaszolunk helyesen és nem tűnik el a medve, a főszereplő a felgyorsuló játék miatt meghalhat, ha pedig helyesen válaszolunk, akkor eltűnik a medve.

Milyen kvízkérdések várnak a játékosra?

Csak szelektív gyűjtéssel, komposztálással kapcsolatos kérdések lesznek, de nemcsak arra kell válaszolni, hogy mit hová kell eldobni, hanem arra is, hogy mit szabad, mit nem szabad kitisztítani, hogyan tudjuk minimalizálni a hulladékgyűjtést, milyen hulladékot kell szétszedni és hogyan és így tovább. Gyakorlatilag két fázis van: az egyik a hulladéktermelés minimalizálása, a másik pedig, hogy ha már van hulladék, azt hogyan kell szétszedni vagy hasznosítani. Olyan ötleteket osztunk meg, mint például a kicsi műanyagpoharak felhasználása a háztartásokban.

Hogyan lépünk szinteket a játékban?

Az volt az alapvető elképzelésünk, hogy úgy lehet átmenni egy következő szintre, hogyha egy offline missiont, feladatot is teljesítünk. Ez a feladat azt jelentette volna, hogy a játékos elmegy egy szelektív kukához, ahol fényképet készít egy QR-kódról, így léphet majd tovább. Rájöttünk, hogy ez nem nagyon megvalósítható, mert az emberek azonnal akarnak játszani, és nekünk is mindenhová QR-kódokat kellett volna ragasztanunk – de valahogy bele akarjuk vinni a jövőben az offline-online összekötését.

Székelyföldi turisztikai látványosságokat is meg akartok jeleníteni a játékban. Ez hogyan festene, teszem azt, ha a Szent Anna-tóra gondolunk?

A Szent Anna-tó nincs meg, de az Egyes-kőre már készítettünk egy prototípust. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy a játékban a háttér mindig halad, ahogyan a bácsikával szaladunk, így közben kirajzolódik a teljes Egyes-kő vonulat, alatta a faluval szekerekkel, gémeskúttal, házakkal, amelyben ő fut.

Kiknek szánjátok a játékot elsősorban, székelyföldieknek, vagy turisztikai reklámként is azoknak, akiket oda lehetne csalogatni?

Úgy látjuk, hogy talán be lehetne hozni anyagi támogatást például Hargita megye tanácsától, mert van velük kapcsolatunk és van rá igényük, de az alapötlet abból jött, hogy „székelyessé” tehetjük a játékot a háttér segítségével is. Székelyföldön ráadásul viszonylag létezik a természeti környezet, van vadvilág – talán túlságosan „sok” is, ha a medvére gondolunk –, azok az emberek pedig, akik érdeklődnek a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetvédelem iránt, ellátogathatnak ide.

Miért éppen környezetvédelemmel foglalkozó játék készül?

Vannak még hasonló projektjeink, amelyekben arra fókuszálunk, hogy az embereket dicsérjük, motiváljuk, ösztönözzük, ne bűntudatot keltsünk bennük. Pozitív élményt akarunk adni, hogy milyen a tiszta környezet, amikor működik ez az egész rendszer, és a játék is egy ilyen megközelítés eredménye.

Milyen anyagi forrásokat próbáltok lehívni?

Az egyik a pályázatokból származna, környezetvédelmi alapokból és így tovább, a másik a vállalkozói szférából. Itt olyanokra kell gondolni, akiknek szívügyük a környezetvédelem, vagy hasonló doméniumban dolgoznak – ők nem tudnak nagy összeget adni. A harmadik forrás a magánszemélyektől várható, közösségi finanszírozásból, itt kisebb támogatásokra merünk számítani, ellenben, ha eljuttatják másokhoz az információt, az már egy nagy segítség.

Mikor szaladhatunk mi is Kukaccsal?

Az első pálya van készen, de hibákkal teli: nem tökéletes a mozgás vagy az animációk. Én lennék a legboldogabb, ha idén ez megvalósulna, de ez nagy mértékben attól függ, hogy mikor sikerült a támogatást beszereznünk.








EZT OLVASTA MÁR?

X