Megdöbbentő párhuzamot fedeztek fel a koronavírus és az influenza között


-A A+

A szakemberek az új koronavírus-fertőzötteket vizsgálva arra a furcsa következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus viselkedése sokkal inkább az influenzáéra emlékeztet, mint a SARS-éra, ez pedig azt is jelenti, hogy az eddig feltételezettnél jóval könnyebben terjed.

A kutatás egyben azt is megerősítette, amit már régóta gondoltak a szakemberek: a betegek szervezetében akkor is jelen van a vírus, amikor még nem jelentkeznek az aggasztó tünetek, a kór tehát anélkül is terjed emberről emberre, hogy a betegek erről bármit is sejtenének.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

medicircle (@medicircle_media_pvt_ltd) által megosztott bejegyzés,

A kutatók leszögezik: ezek az eredmények még csupán előzetesek, az azonban már most kijelenthető, hogy az új betegség - mely immár több mint kétezer ember haláláért felelős Kínában - egészen más természetű, mint a koronavírus-család többi „tagja”.

A szakértők Kanton tartományban vizsgálták a koronavírus mennyiségét 18 páciens szervezetében - egyikükön sem ütköztek ki a kór jellegzetes tünetei, ennek ellenére a betegek orrában és garatában az orvosok észlelték a vírus jelenlétét. A szakemberek hangsúlyozták: amikor az orrban hangsúlyosabban van jelen a vírus, mint a garatban, az inkább az influenzához, mintsem a SARS-hoz hasonló jelenség.

Nagyon hasonló mintázat rajzolódott ki a tünetmentes, de vírusfertőzött betegek esetében is - mindez arra enged következtetni, hogy a kór alapvetően a felső légúti szervekből terjed szét a szervezetben, és az emberek akkor is átadhatják másoknak, ha még nincsenek aggodalomra okot adó jelek. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint érdemes újragondolni a koronavírus megfékezését célzó intézkedéseket, hiszen más módszerekre lesz szükség, mint amiket egyszer már kipróbáltak a SARS-vírus esetében. Amerikai kutatók felvázolták a vírus egyik kulcsfehérjéjének a háromdimenziós atomméretű szerkezetét, ami áttörést jelenthet a vírus elleni oltóanyag, terápiás antitestek fejlesztésében és a betegség diagnosztizálásában.








EZT OLVASTA MÁR?

X