Elszigetelt eset: gazdája fertőzött meg egy cicát koronavírussal


-A A+

Megfertőzött a gazdája egy cicát Belgiumban koronavírussal, a háziállat a betegség tüneteit is mutatja – közölte a Liège-i Egyetem állatorvos-tudományi kara.

A belga közegészségügyi hatóság szóvivője szerint ritkán, de előfordul, hogy gazdáik megfertőzik kedvenceiket. Leszögezte azonban, hogy ez fordítva nem történhet meg. "Egy pillanatig se gondoljuk, hogy háziállataink is terjesztik a betegséget" - húzta alá a szóvivő.

A belgiumi esetről beszámoló Libre.be portál emlékeztet arra, hogy egy hongkongi koronavírusos páciens kutyája is megkapta a fertőzést, amiből szakemberek szerint következhet, hogy a vírus képes emberről állatra átterjedni. Ennek bizonyítására azonban további vizsgálatokat kell elvégezni.

A honkongi egészségügyi minisztérium szóvivőjének korábbi nyilatkozata szerint azonban továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a háziállatként tartott állatok fertőzésveszélyesek az emberre, mint ahogy arra sem, hogy a fertőzésben megbetegedhetnek. A szóvivő ezért hozzátette: a háziállattartóknak a megfelelő higiéniai óvintézkedések betartása mellett nincs okuk az aggodalomra, és semmi esetre se hagyják magukra az állataikat.

(Nyitókép forrása: ladbible.com)








EZT OLVASTA MÁR?

X