Szennyvízben is kimutatták a koronavírus jelenlétét


-A A+

Szennyvízben is képesek kimutatni a koronavírus jelenlétét – közölték csütörtökön ausztrál tudósok. Ez az első lépés a vírusfelismerő rendszer kifejlesztésének irányába.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) és a Queenslandi Egyetem kutatói sikeresen kimutatták a koronavírus jelenlétét kezeletlen szennyvízben. Ez az első mérföldkő egy olyan rendszer kifejlesztésében, mely képes földrajzi régiókban is jelezni a vírus jelenlétét.

„Reményeink szerint képessé válunk nem csak észlelni földrajzi területeken a vírus jelenlétét, de a fertőzött emberek hozzávetőleges számát is anélkül, hogy minden egyes embert tesztelnénk egy adott helyszínen” – mondta Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója.

A szakértők szerint akár heteken belül képesek lehetnek arra, hogy a veszélyeztetett közösségekben kimutassák a vírus jelenlétét. Greg Hunt egészségügyi miniszter kiemelte: a koronavírust szennyvízben felismerő fejlesztés nagyon biztató és segítségével tovább fejlődhet Ausztrália védekezése a járvánnyal szemben.

Az új projekt egy már létező rendszert használ fel, mely segítségével bűnügyi szervezetek az ausztrál városok szennyvizét monitorozzák tiltott drogok és gyógyszerek nyomai után kutatva. A rendszer a populáció mintegy 57 százalékát fedi le. A queenslandi kutatás során a tudósok az új koronavírus géntöredékét voltak képesek kimutatni két szennyvízfeldolgozó üzem kezeletlen szennyvizében.








EZT OLVASTA MÁR?

X