Ellopja a banki adatokat egy SMS-ben terjesztett vírus – figyelmeztet a SRI


-A A+

Kihasználva a koronavírus-járvány okozta pszichózist, egy SMS-ben terjesztett informatikai kártevő keresi az áldozatait Romániában – figyelmeztetett szombaton a Román Hírszerző Szolgálat (SRI).

Az úgynevezett „trójai SMS” az Android rendszerű okostelefonok tulajdonosainak banki adataira vadászik elsősorban. A román nyelvű üzenet a "Detalii secrete! (COVID-19)" (Titkos részletek! COVID-19) szöveggel kezdődik, és tartalmaz egy linket, amelyre kattintva a feladó ígérete szerint elérhetők a „titkos” információk a koronavírusról. A linken elérhető alkalmazást letöltve azonban a címzett voltaképp a Cerberus Android Banker nevű informatikai kártevőt telepíti fel a telefonjára.

A SRI közlése szerint a vírust nem észleli az Android rendszer Pay Protect nevű szolgáltatása, így hozzáfér a telefon tulajdonosának banki adataihoz. De emellett hozzáfér az SMS-ekhez, a híváslistához, a készülékre telepített csevegő- és levelezőprogramok (pl. WhatsApp vagy Gmail) tartalmához és a GPS-koordinátákhoz is. A SRI azt ajánlja azoknak a telefontulajdonosoknak, akik már bedőltek a „trójai SMS”-nek, hogy állítsák vissza készülékükön a gyári beállításokat és változtassák meg az összes jelszavukat.








EZT OLVASTA MÁR?

X