Kétéves kor alatt nem ajánlják a maszkviselést japán orvosok


-A A+

Az arcmaszk viselése mindennapossá vált a koronavírus-járvány alatt, de kétévesnél fiatalabb gyermeknél nem szabad használni azt – figyelmeztetett a Japán Gyermekorvosok Társasága.

A koronavírus elleni előírások az ázsiai szigetországban maszkviselésre biztatják az embereket, de az orvostársaság felhívta a szülőket, hogy ne takarják el maszkkal a kisgyermekek arcát, mivel attól nehezebb észrevenni az arc színének, kifejezésének és a légzésnek a megváltozását – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.

„Lehetséges, hogy a maszk miatt nehezebben lélegeznek a gyerekek, és a hőguta kockázatát is növeli a védőeszköz” – olvasható felhívásukban. A gyerekeknek keskenyebb a légútjuk és a maszk megnehezíti számukra a légzést, nagyobb terhet ró tüdejükre – magyarázták. Van bizonyos kockázata a fulladásnak is, különösen ha a kisgyermekek hánynak a maszk alatt – tették hozzá. A gyerekek esetében viszonylag alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye, ezért kétévesnél fiatalabb gyermeknél nincs szükség maszkra – írták.

Romániában a veszélyhelyzet idején a zárt, nyilvános terekben, tömegközlekedési járműveken és a munkahely zárt helyiségeiben kötelező a maszk viselése, ugyanakkor néhány kivételt is előírtak. A Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet szerint nem kell maszkot viselniük: a munkahelyi irodában egyedül tartózkodó alkalmazottaknak, a nehéz fizikai végző  munkát végző alkalmazottaknak, a szervezetet igénybe vevő körülmények (magas hőmérséklet, magas pártatartalom) között dolgozó alkalmazottaknak, a tévés műsorvezetőknek és a meghívottaiknak, ha legkevesebb 3 méter távolság van közöttük, illetve  az ötévesnél kisebb gyermekek.

Japánban hétfőn oldotta fel a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében hozott rendkívüli állapotot Abe Sindzó miniszterelnök. Abe szerint két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését. A rendelkezés nem jelenti a járvány végét, a megelőző intézkedések nagyon fontosak mindaddig, amíg elérhető lesz az oltás és a hatékony gyógyszeres kezelés - hangoztatta.

A korlátozásokat a hónap közepén már több prefektúrában feloldották, hétfőn pedig – utolsóként – Tokióban, Kanagavában, Csibában és Hokkaidón is. Japánban 16 581 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, 830 halálos áldozatot követelve a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.
EZT OLVASTA MÁR?

X