Ritka jó felvételeket készített a SpaceX űrkapszuláról egy aradi amatőr csillagász


-A A+

Bekerült Magyarország legnagyobb obszervatóriuma, a Svábhegyi Csillagvizsgáló online tudományos műsorába egy aradi amatőr csillagász képsorozata, amelyet a SpaceX amerikai űrkapszuláról és a Nemzetközi Űrállomásról készített.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót május 31-én, és felbocsátása után 19 órával sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A közösségi oldalakat ellepték az űrhajóról készült amatőr képek, ezek közül azonban Torma Csabáé annyira felkeltették Kiss László csillagász, Széchenyi-díjas akadémikus figyelmét, hogy fel is használta azokat online, élő tudományos műsorában, elismeréssel beszélve az aradi amatőr csillagász munkájának eredményéről.

 

A kisiratosi illetőségű, zenész és hangszerkereskedő Torma Csaba megtiszteltetésnek nevezte, hogy felhasználták a képeit. Érdeklődésünkre elmondta, hogy két éve vált szenvedélyévé a csillagászat, amellyel hobbiszinten foglalkozik.

(Nyitókép: A Nemzetközi Űrállomás | Fotó: Torma Csaba)








EZT OLVASTA MÁR?

X