Ötödik éve foglalja el a BBTE az első helyet a romániai egyetemek metarangsorában


-A A+

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) áll a romániai egyetemek rangsorának az élén 2020-ban is. 

A kolozsvári egyetem immár ötödik éve foglalja el a lista első helyét, derül ki a Romániai Kutatók Ad Astra Egyesülete által közzétett Egyetemi Metarangsorból, amely a romániai egyetemek hierarchiáját állítja fel a felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorokban való szereplése nyomán, derül ki a BBTE hétfőn kiadott közleményéből. 

E szerint a 97 romániai egyetem közül csak 28 állami egyetem jelenik meg a különböző nemzetközi ranglistákon, ez a 2019-es adathoz (30) képest csökkent. A BBTE sajtóirodájának közleménye kifejti: a romániai egyetemek különböző pozíciókat foglalnak el az egyetemek nemzetközi rangsoraiban. Bizonyos szintű ingadozás figyelhető meg a rangsorok között, az Egyetemi Metarangsor tehát szükséges az ezen rangsorok összesítéséből származó biztosabb következtetés levonásához.

"Természetesen örömmel tölt el, hogy a BBTE az ötödik egymást követő évben foglalja el az ország első helyét itt! És gratulálok tudományos közösségünknek! De ez ne tévesszen meg minket vagy az Egyetemi Metarangsorban szereplő többi egyetemet. Ha az országban nem lépnek életbe mihamarabb az akadémiai versenyképesség támogatására kidolgozott politikák, a romániai egyetemek elkerülhetetlenül visszafejlődnek, és legjobb esetben a középszerűség övezetében találkoznak, így negatív hatással lesznek az ország versenyképességére és az emberek jólétére” – idézi a közlemény Daniel David egyetemi tanárt, a BBTE rektorát.

Az Egyetemi Metarangsort 2016-ban az oktatási és kutatási tárca kezdeményezte, majd az Ad Astra Kutatók Egyesülete vitte tovább.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Universitatea Babes-Bolyai)








EZT OLVASTA MÁR?

X