Csúcstechnológiás védőmaszkkal nyert díjat egy kolozsvári dizájner


-A A+

A védőfelszerelés figyelmezteti viselőjét a veszélyes mikroorganizmusok jelenlétére.  

A világ egyik vezető műszaki egyetemének és kutatóintézetének számító Massachussets Institute for Technology (MIT) versenyén díjaztak egy kolozsvári dizájnert. Ciprian Burzo egy olyan, koronavírus elleni maszk prototípusáért kapta a MIT Pandemic Response Lab díjat, mely kiírja, hogy mennyi viselőjének a testhőmérséklete.

A testhőmérséklet kiírása megkönnyíti a belépést olyan terekbe, ahol csak lázmentes személyeket fogadnak. A maszkba egy veszélyes mikroorganizmusokat érzékelő detektor is be van építve, s figyelmezteti a viselőjét, ha ilyenek találhatók a levegőben. Az átlátszó maszk Bluetooth technológiával kommunikál viselőjének az okostelefonjával.

A védőfelszerelést, tervezőjének elképzelése szerint polipropilénből vagy polikarbonátból lehetne gyártani. Ciprian Burzo 26 éves, a kolozsvári műszaki egyetem ipari dizájn szakán diplomázott.

A MIT versenyén egy másik, a koronavírussal kapcsolatos projektet is díjaztak. Ez a Maskarf névre keresztelt, sál formájú védőmaszk, melybe szénszűrők és bioszenzorok vannak beépítve.

(Nyitókép: Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X