Twitteren irányítanak egy spanyol várost


-A A+

A spanyolországi Jun önkormányzata évek óta a Twitteren intézi oda-vissza a hivatalos kommunikációt: a pár ezer fős kisvárosban 2011 szeptembere óta a közösségi hálózaton keresztül tájékoztatják a lakosságot a fejlesztésekről, álláslehetőségekről vagy akár az iskolai menza menüjéről, az emberek pedig ugyanitt jelentkezhetnek be az orvoshoz, itt tehetnek bejelentéseket, és általában itt kapcsolódhatnak be a közösségi életbe.

A városka közszolgálati intézményei külön-külön rendelkeznek saját Twitter-fiókkal, beleértve például az egy fős rendőrséget. A rendszer egyelőre kiválóan működik, amit a polgármester szerint a közbizalom növekedése és általában a felmerülő ügyek sokkal gyorsabb megoldása is jelez – írja a bitport.hu. A közigazgatás hatékonyságának szempontjából fontos a közalkalmazottak növekvő ismertsége és önbecsülése is, amit folyamatosan erősítenek a közvetlen visszajelzések.

Bár elsőre mindenkiben felmerülhet, hogy az új felhasználási mód nem működik az idősek vagy általában a digitális analfabéták között, a polgármester szerint ez nem okozott komoly problémákat. Jun önkormányzata továbbra is fenntart néhány telefonos elérhetőséget, de a kezdetekkor megszervezett gyorstalpalók után szinte mindenki megtanulta használni a közösségi csatornát.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora, Deb Roy szerint elismeri, hogy a hasonló megoldásokat egy az egyben nem lehet sokkal nagyobb közösségekre átültetni. Már csak azért sem, mert mindazok "láthatatlanná válnának", akik nem tudják vagy nem akarják használni az ilyen kommunikációs csatornákat, ráadásul a megfelelő infrastrukturális feltételeket jelenleg a gyors fejlődés ellenére is drága lenne megteremteni – nem beszélve arról, hogy a Földön ma is több mint egymilliárd ember tekinthető funkcionális analfabétának.

 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X