Energiát termelő autót épített egy holland diákcsapat


-A A+

Olyan intelligens családi autót épített egy holland egyetemi diákokból álló csapat Eindhovenben, amely átlagban több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

Az eindhoveni műszaki egyetem hallgatói által készített négyszemélyes Stella Lux autót napenergia hajtja, valamint egy speciális navigációs-rendszert is fejlesztettek hozzá.

A fejlesztőcsapat, amely saját megfogalmazása szerint a jövő autóját szerette volna megalkotni, az aerodinamikus kialakítást könnyű anyagok felhasználásával - mint például az alumínium és a szén - ötvözte.

Ennek eredményeként a Stella Lux szép időjárásban napi 1000 kilométert tud megtenni, ráadásul a megtermelt többletenergiát is képes felhasználni, így segíthet akár bizonyos energiával kapcsolatos társadalmat érintő kérdések kezelésében is.

A hallgatók a konstrukcióval részt vesznek a kétévente megrendezett Bridgestone World Solar Challenge elnevezésű ausztráliai versenyen októberben, a megmérettetésen a napenergia által hajtott autóknak 3 ezer kilométert kell megtenniük. A Stella Lux a családi autók versenyében indul, ahol elsősorban a praktikus, felhasználóbarát tervezésen van a hangsúly, nem pedig a sebességen.

A csapat 2013-ban egyszer már győztesként tért haza a versenyről, most ismét szeretnék elnyerni a legjobb családi autónak járó címet a korábbinál könnyebb, ezért gyorsabb járművükkel.

"A győzelem mellett szeretnénk megmutatni, hogy ez az energia-pozitív családi autó életképes megoldás lehet a jövőben" - mondta el a csapat vezetője, Tom Selten.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X