Ki kit hol érinthet meg zaklatásmentesen?


-A A+

A finn és brit szakemberek egy közös kutatásban azt vizsgálták, hogy mely testrészeinken érezzük zavarónak vagy elfogadhatónak, ha ott megérintene, nemtől és szociális kapcsolattól függően. 

Több mint 1300 ember töltötte ki az online kérdőívet Finnországból, Angliából, Olaszországból, Franciaországból és Oroszországból. A kérdőív először a résztvevők szociális kapcsolatait térképezte fel, majd arra kérték őket, hogy színekkel jelöljék, hogy a különböző csoportokba tartozó ismerőseik hol érhetnének hozzájuk anélkül, hogy azt kellemetlennek éreznék.  

"Az érintés fontos szerepet játszik az emberek szociális életében. A jól behatárolható érintéstérkép alapja, hogy mekkora örömöt szerez a másik érintése. A kutatók megfigyelték, hogy minél nagyobb örömöt hoz egy bizonyos testfelület érintése, annál kevésbé viseljük el, hogy tőlünk távolabb álló emberek is megérintsenek azon a területen" - foglalta össze Juulia Suvilehto a finn Aalto Egyetemről. 

"Az eredmény alátámasztja, hogy milyen fontos a nonverbális kommunikáció a mindennapi életben. A szociális kapcsolatok fontosak az emberek jóléte szempontjából. A hiánya lelki problémákhoz és pszichoszomatikus betegségekhez is vezethet. Az eredményeink segítenek megérteni, hogyan milyen érintésekkel lehet fenntartani ezeket a kapcsolatokat, és mi az, ami nem természetes" - mondta el a kutatásról Lauri Nummenma, az egyetem másik munktársa. 

A térképen elölről és hátulról ábrázolták a testeket, és azt jelölték, hogy milyen szociális kapcsolatban áll a figura az őt érinteni akaróval. A kék jelöli a férfiak, a piros pedig a nők válaszát. Minél világosabb színt lát, annál kellemesebb, ha a szóban forgó másik fél megérint az adott területen. A sötét részek a tabu zónákat jelölik. 








EZT OLVASTA MÁR?

X