Először észlelték, hogyan működik egy fekete lyuk


-A A+

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai elsőként detektáltak anyagkilövelléseket közvetlenül azt követően, hogy egy fekete lyuk darabokra tépett egy csillagot.

Sjoert van Velzen, a John Hopkins Egyetem munkatársa és kollégái nyomon követték, ahogy a Naphoz hasonló csillag letér megszokott pályájáról, egyre közelebb kerül egy szupernehéz fekete lyukhoz, majd megsemmisül annak árapály-erői nyomán.

„Rendkívül ritka eseményről van szó” ‒ mondja van Velzen. „Ez az első alkalom, hogy néhány hónap leforgása alatt a folyamat minden részét sikerült megfigyelnünk a csillag megsemmisülésétől a kúp alakú, jetnek is nevezett anyagkilövellés létrejöttéig.”

Ezeket a jeteket eddig a gyakorlatban nem sikerült úgy megfigyelni, hogy előtte a csillag pusztulásának is tanúi voltak a csillagászok, magyarázza van Velzen. „Nagyon ritka eseménynek számít, hogy egy galaxismag szupernehéz fekete lyuka ténylegesen elpusztít egy csillagot, eddig mindössze talán hússzor láttunk ilyet” ‒ mondja Gemma Anderson, a Curtin Egyetem asztrofizikusa, a kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány társszerzője – írja az ipon.hu.








EZT OLVASTA MÁR?

X