Májszövetet 3D-nyomtattak Indiában


-A A+

Az indiai Pandorum Technologies szakemberei 3D nyomtatással állítottak elő olyan máj szövetet, ami képes imitálni az emberi máj funkcióit. Az emberi sejtekből létrehozott bio máj alkalmas lehet a jövőben arra, hogy csökkentsék az embereken, illetve állatokon elvégzett kísérleteket, sőt, évek múlva akár a transzplantációkban is fontos szerepet tölthet be a találmány.

A Pandorum képviselői szerint a máj toxikózis veszélye, valamint az anyagcserére gyakorolt hatások miatt gyakorlatilag lehetetlen bármilyen élő májjal kísérleteket végezni, ami ugyanúgy vonatkozik az állati szervekre is.

A kutatók kiemelték, a nagy gyógyszercégek egy-egy hatóanyag elkészítésére akár 10 milliárd dollárt is ráköltenek, amit egy rendkívül hosszú, 10 éves kutatási fázis követ. A 3D nyomtatással létrehozott szövetekkel e folyamatok hossza radikálisan csökkenthető, a hatékonyság növelhető és az esetlegesen fellépő mellékhatások is gyorsabban kiszűrhetők. A szóban forgó indiai találmány létrehozása összesen 150 ezer dollárnyi költséget emésztett fel - írja a bitport.hu.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X