Európát is elérte a rettegett Zika vírus


-A A+

Három britnél mutatták ki a Zika vírust, akik korábban Kolumbiában, Suriname-ban, illetve Guayanában jártak. A kórokozó elsősorban terhes nőkre veszélyes.

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában jelent meg az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A brazil egészségügyi minisztérium december elején jelentette be, hogy a betegség áll a mikrokefáliás esetek számának drámai megnövekedése mögött. December végégig csaknem háromezer csecsemő jött világra kisfejűséggel az országban. A Zika-láz ellen egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság.

A régió több országában – Kolumbiában, Ecuadorban, Salvadorban és Jamaicában – figyelmeztették a nőket, hogy lehetőleg ne most essenek teherbe – emlékeztetett a britIndependent.  A kolumbiai egészségügyi miniszter azt kérte, hat-nyolc hónapig várjanak a gyermekvállalással, Salvadorban azonban biztonságosabbnak tartják a 2018-as határidőt.

A vírust eddig 22 országban mutatták ki. Az Egyesült Államok azt javasolta a terhes nőknek, hogy ne utazzanak ezekbe az országokba.








EZT OLVASTA MÁR?

X