Meghallgatható az „Univerzum szívdobogása”


-A A+

A csütörtöki, a gravitációs hullámok létezését igazoló bejelentés után a kutatók azt is megmutatták, hogy milyen a hangja ezeknek a hullámoknak.

Ahogyan sokan fogalmaztak, ilyen az univerzum szívverése, ahogy a téridő egyik hulláma áthaladt a LIGO-n.

A videó első felében hallható hang pontosan a gravitációs hullámok frekvenciájában van. A második felében ugyanazt a hullámot magasabb frekvenciára helyezik, hogy az emberi fül számára is értelmezhető legyen. A videó végén az eredeti hangot halljuk megint.

Két fekete lyuk összeolvadását halljuk, a detektorok által érzékelt gravitációs hullámok forrása ugyanis két fekete lyuk összeütközése és összeolvadása volt egy a Földtől 1,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Az eredeti fekete lyukak tömege 29, illetve 36 naptömeg volt, az összeolvadásukkal keletkezett objektumé azonban csak 62 naptömeg, tehát 3 naptömegnyi anyag alakult energiává, méghozzá a másodperc törtrésze alatt.

Az eseményben felszabadult energia háromezer tipikus szupernóva-robbanás energiájával egyenlő, vagy egy másik hasonlattal: 4500-szor több, mint amit a Nap egész élete során (nagyjából tízmilliárd év alatt) kisugároz. Ezzel ez a legnagyobb energiájú észlelt esemény a csillagászat történetében – írja az Index.








EZT OLVASTA MÁR?

X