Az egyre okosabb autók veszélyeire figyelmeztet az FBI


-A A+

Az FBI egy figyelmeztetést adott ki az egyre több elektronikai és informatikai technológiával felvértezett gépkocsik kockázatai miatt.

Az FBI figyelemfelhívása elsősorban nem az önvezető gépkocsik biztonsági problémáival foglalkozik, hanem azon kockázatokra világít rá, amelyek a napjainkban is milliószámra közlekedő autókat érinthetik. A biztonsági szakma pontosan tisztában van azzal, hogy a kiberbűnözők sem hagyják figyelmen kívül a gépkocsik egyre komplexebb rendszereinek sebezhetőségeit, ezért már több szervezet is foglalkozik a kockázatok kezelésével, illetve a védelmi intézkedések koordinálásával.

Az FBI szerint a gépkocsik központi vezérlőegységeinek a támadásokkal, jogosulatlan beavatkozásokkal szemben is ellenállónak kell lenniük. Ezek ugyanis olyan kritikus funkciókért is felelnek, mint amilyen a kormányzás, a fékezés, a gázadás, stb. Ráadásul egyre gyakoribb, hogy bizonyos rendszerek vezeték nélküli kommunikációra is képesek, ami tovább növeli a kockázati tényezők számát.

Noha az autógyártók többnyire igyekeznek határokat szabni a gépkocsik kritikus rendszereivel kiépíthető kommunikációnak mind a vezeték nélküli, mind a diagnosztikai portok tekintetében, ennek ellenére ezek mégis támadási felületet jelentenek. Jogosulatlan hozzáférést biztosíthatnak bizonyos vezérlőkhöz vagy az autók által tárolt információkhoz. Rosszabb esetben pedig jogosulatlan műveletvégrehajtásra is módot adhatnak. További kockázatot jelent, hogy a gépkocsik mind inkább együttműködnek az interneteléréssel rendelkező (akár IoT) eszközökkel, okostelefonokkal, ami szintén potenciális támadási felületet képez.

Az FBI szerint érdemes kerülni a nem megbízható eszközök autókhoz való csatlakoztatását, beleértve a pendrive-okat és a nem megbízható motordiagnosztikai eszközöket is. Mindezek mellett pedig egyre inkább célszerű lesz figyelemmel kísérni a gyártók közleményeit, ugyanis a jövőben egyre több olyan szoftveres frissítés érkezhet a járművekhez, amelyek a biztonsági kockázatok csökkentésében is szerephez jutnak majd – írja a biztonsagportal.hu.








EZT OLVASTA MÁR?

X