Kimutatták: ráizgulunk a robotokra is


-A A+

Izgatott állapotba hozza az embereket az, ha egy humanoid robotot olyan érzékeny helyeken érintenek meg, mint a szem, köldök vagy a fenék – mutatta ki a Stanfordi Egyetem robotikával foglalkozó kutatóinak felmérése.

A résztvevőket arra kérték, hogy Nao robotot érintsék meg 13 különböző helyen, például a köldökénél, a szeménél, fenekénél – ezt egyenesen az emberszerű kisrobot kérte tőlük, aki beszélni is tudott.

A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, milyen reakciókat vált ki az emberekből, ha egy robotot kell megérinteniük. A kutatók eközben megfigyelték az alanyok testének reakcióit, és úgy találták, hogy az érzékeny részek érintésekor nőtt a fiziológiai és érzelmi izgatottság szintje.

A kutatást vezető Jamy Li szerint annak ellenére, hogy a robot csak egy eszköz, az emberek a már berögzült, primitív reakciókat adták válaszként. Ez részben a humanoid szerkezetek olyan emberi jellemzőinek köszönhető, mint a beszéd vagy az emberszerű alak. Li hozzátette, hogy ez nem feltétlenül jelent szexuális jellegű izgatottságot, egyszerűen csak zavarba ejtőnek érezheti az alany a helyzetet - írja az Origo.








EZT OLVASTA MÁR?

X