Megtámadták az európai-amerikai adatvédelmi egyezményt


-A A+

Egy jogvédő szervezet megtámadta az Európai Unió Bíróságán a személyes adatok transzatlanti áramlásának szigorúbb védelmet biztosító új európai-amerikai egyezményt, mindössze két hónappal annak a hatályba lépése után - derült ki a törvényszék honlapjára feltöltött dokumentumokból. 

Névtelenséget kérő források elmondása szerint a Digital Rights Ireland nevű írországi szervezet szeptember 16-i beadványában főként azt sérelmezte, hogy az egyezmény nem tartalmaz megfelelő biztosítékokat a személyes adatok védelmére. Szakértők szerint legkorábban egy év múlva születhet ítélet, de az is lehet, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság illetékesség hiányában elutasítja a keresetet.

"Tudunk a hatályon kívül helyezést célzó beadványról, de nem kommentálunk folyamatban lévő bírósági ügyeket" - közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A Digital Rights Ireland nem kommentálta az ügyet. Az augusztus 1-jén érvénybe lépett új rendszer a "biztonságos kikötő" (safe harbor) egyezményt váltotta fel, amelyet az Európai Unió Bírósága tavaly érvénytelennek nyilvánított, s amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhettek uniós polgárok adataihoz, amennyiben vállalták az EU adatvédelmi előírásainak betartását.

Az új, "adatvédelmi pajzsnak" nevezett rendszer az Európai Bizottság tájékoztatása szerint szigorúbb és jobban érvényesített adatvédelmi normákat, a kormányzati hozzáférésre vonatkozó biztosítékokat és panasz esetén az egyéneket megillető, egyszerűbb jogorvoslati lehetőségeket tartalmaz.

Az Európai Bizottság korábbi közlése szerint az Egyesült Államok biztosítékokat adott az EU-nak, hogy a közigazgatási szervek bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági célú adathozzáférése terén egyértelmű korlátozásokat, biztosítékokat és felügyeleti mechanizmusokat fog alkalmazni, és minden uniós polgár igénybe vehet jogorvoslati mechanizmusokat. A megállapodás szerint Washington kizárta az Egyesült Államokba továbbított személyes adatok tömeges megfigyelésének lehetőségét.








EZT OLVASTA MÁR?

X